Foto — Rīgas dome

Līdz ar pirmo sniegu sākusies Rīgas rotāšana, gaidot svētkus. Šogad mākslinieces Annas Vaivares veidotās ilustrācijas aicina kā lielus, tā mazus rīdziniekus un pilsētas viesus ļauties svētku brīnumam gluži kā bērnībā. Priekpilnos plakātus papildina arī vides objekti un gaismas noformējums.

Ziņas Fold 15. decembris, 2022

Anna Vaivares zīmētie rīdzinieki ļauj notvert svētku sajūtu ikdienas steigā. «Ilustrācijās centos attēlot priekpilno rosību, kas valda pirms Ziemassvētkiem. Tā kā šī gada svētku motīvs ir «Ziemassvētki kā bērnībā», centos atcerēties un sajust, kas tieši ir tas, kas raksturo bērnības Ziemassvētkus. Man neatņemama svētku sastāvdaļa vienmēr ir bijusi dzejoļu lasīšana, un no tiem iedvesmojos, arī zīmējot ilustrācijas. Gribēju, lai ziemas tumšajā laikā pilsētā parādās kaut kas dzīvespriecīgs — lai katrs pilsētnieks varētu atrast sev kaut ko tuvu,» stāsta Anna.

 

Daudzveidība ir klātesoša gan plakātu dažādajās kombinācijās pilsētvidē, gan varoņos, kas tajos attēloti. Ilustrācijās ir daudz dažādu tēlu — eglītes rotātāji, bērni maskās, eņģeļu koris, improvizēti trīs gudrie, kas dodas uz baznīcu, kā arī miera dūja, kuras klātbūtne šogad ir īpaši svarīga. Iedvesmojoties no Annas zīmējumiem, daļa Rīgas afišu stabu, uz kuriem izlīmēti svētku plakāti, ietērpti raibās rūķu micītēs. «Aicinām ikvienu ieplānot pastaigu pa ziemīgo Rīgu un aplūkot dažādos tēlus Annas zīmējumos — tajos ir tik daudz mīļu un aizraujošu nianšu,» mudina Rīgas domes Digitālās komunikācijas nodaļas vadītāja un radošo koncepciju kuratore Dārta Apsīte.

Pilsētvidi rotā arī citi vides objekti — svētku noformējumu papildina izgaismotas Rīgas atjaunotās identitātes atslēgas uz Vanšu tilta un Kalnciema ielas satiksmes pārvada. Atslēgu motīvs izmantots arī Rātslaukuma svētku eglē. Dārta atklāj, ka pamazām notiek pāreja no Rīgai ierastajiem zilajiem gaismas dekoriem uz siltākiem toņiem, turklāt rotājumiem tiek izmantotas energoefektīvas LED virtenes.

 

Turpinot un izvēršot iepriekšējā gadā aizsākto tradīciju, ar gaismas virtenēm un izgaismotiem objektiem, tādiem kā zvaigznes un sniegavīri, tiek rotāti pilsētas parki, skvēri un rotaļu laukumi. No 16. decembra vakara rīdzinieki un pilsētas viesi varēs doties pastaigā gar pilsētas kanālmalu, kur tiks atklāta Ziemassvētku gaismas taka. Tajā gaismas dizaina objektus papildinās pazīstamas melodijas.

 

Ar visu svētku programmu iespējams iepazīties Rīgas svētku vietnē. Tajā iespējams arī lejupielādēt ekrāntapetes ar Annas Vaivares Ziemassvētku ilustrācijām. Savukārt Rīgas Instagram kontā pieejams īpaši veidots Ziemassvētku filtrs, kas ļauj pielaikot kādu no pilsētvidē redzamajām svētku micītēm.