Dizains un foto — Aleksejs Muraško

Kultūras organizācija «Wunder Kombinat» ir izdevusi neakadēmiski pētniecisku rakstu krājumu «Wunderkombināts I. Latvijas mākslas gadagrāmata 2022», kas veltīts laikmetīgās mākslas un kultūras norisēm Latvijā. Šajā izdevumā īpaša uzmanība pievērsta dekoloniālajam diskursam, ekokritikai, sieviešu vēstures kustībai un fašisma estētikai.

Ziņas Fold 12. janvāris, 2023

«Wunderkombināts» ir redaktoru un kuratoru Santas Hiršas, Šeldas Puķītes un Elīnas Ķempeles pieteikums aizpildīt nišu, kas ilgus gadus bijusi tukša, un radīt drukātu, periodisku pētnieciskas ievirzes izdevumu par Latvijas vizuālo mākslu. Rakstu krājums analizē vietējās vizuālās kultūras mijiedarbību ar ideoloģiskiem, ekonomiskiem un vēsturiskiem procesiem, tēmējot būt aktuāls un reprezentatīvs arī starptautiskā līmenī.

 

Grāmatas nosaukums apspēlē brīnumu kolekcionēšanas kabinetus, kas angliski zināmi kā «cabinets of curiosity», bet vācu valodā kā «Wunderkammer». Tos pārveidojot par brīnumu ražošanas kombinātiem, izdevēji ironizē par mākslas radīšanu neoliberālā kapitālisma apstākļos. Vienlaikus izdomātais divvalodu jaunvārds «Wunderkombināts» norāda uz sarežģīto ģeopolitisko Austrumeiropas kontekstu, kas atkal aktualizējies kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. «Vēsturisko netaisnību uzbūvētās varas hierarhijas un asimetrijas 2022. gads ir iezīmējis jo īpaši skaudri, un tas ir tikai pastiprinājis «Wunderkombināta» kolektīva vēlmi izgaismot mākslas procesus kā daļu no Austrumeiropas reģiona kopējās virzības, atbrīvoties no paškolonizējošiem skatījumiem un pakļautības mākslīgi uzspiestiem lielvaru naratīviem,» tā izdevumu raksturo redaktore Santa Hirša.

Vietējo pētnieku un esejistu tekstus papildina arī vācu mākslinieces un teorētiķies Hīto Šteierles (Hito Steyerl) un ukraiņu mākslas vēsturnieka Iļļas Levčenko (Illia Levchenko) eseju tulkojumi. Plānots, ka katras gadagrāmatas veidošanas procesā tiks pieaicināts viens Latvijas mākslinieks, kurš veidos sev nozīmīgai tēmai veltītu vizuālo eseju. Pirmajā izdevuma numurā šāda sadarbība veidota ar vizuālo mākslinieku Krišu Salmani. Savā vizuālajā esejā «Vārdnīcība» Salmanis rekontekstualizē vārdus, kuru nozīmi ir mainījis Krievijas izraisītais karš Ukrainā.

Izdevuma dizainu ir veidojis grāmatu dizainers Aleksejs Muraško, kurš savā slejā pievēršas vārdu nozīmes maiņai kara iespaidā: «Pat vārds «Wunder», kuram parasti ir pozitīva pieskaņa, tagad manā apziņā vairāk saistās ar slavenu nacistiskās Vācijas norieta laika terminu «Wunderwaffe».» Grāmatas noformējumā ir kaut kas no totalitāriem režīmiem raksturīgās distopiskās un monumentālās estētikas, kaut kas no kara laika raupjuma, agresijas un sagruvuma. Muraško veidojis abstraktas ilustrācijas gan katrai no trim grāmatas sadaļām — «Māksla un nauda», «Māksla un vēsture» un «Māksla un vara» —, gan arī katrai no esejām, atsaucoties te uz monētu izstādi Nacionālajā mākslas muzejā, te uz Musolīni režīma Kvadrāta Kolizeju. Ilustrācijas atvasinātas no eksperimentāla burtveidola «Dusseldot», kas caurvij visu grāmatu un kalpo par sadalīšanās un izjukšanas simbolu, kamēr izdevuma pamatraksturu nodrošina laikmetīgi gotiskais burtveidols «Escura».

 

Lai arī darbs pie «Wunderkombināta I» sākās pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, grāmata pievēršas jaunajai ģeopolitiskajai situācijai un, autoru vārdiem, ir «protests pret politisko miegainību». Tajā pašā laikā izdevums ir arī aicinājums skatīt Latvijas mākslu kritisko teoriju gaismā un veicināt jaunas pētnieciskās perspektīvas.

 

«Wunderkombināts I. Latvijas mākslas gadagrāmata 2022» izdots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Vairāk par izdevumu — «Wunder Kombinat» Facebook lapā.