Foto no konkursa materiāliem

Tartu pilsētas pašvaldība un Igaunijas Arhitektu savienība aicina piedalīties starptautiskā Tartu pilsētas kultūras centra arhitektūras metu konkursā, kura mērķis ir atrast labāko ēkas un centra teritorijas iekārtojuma dizainu. Konkurss norisinās vienā kārtā un priekšlikumus iespējams iesniegt līdz 5. maijam.

Ziņas Fold 13. janvāris, 2023

Konkursa dalībniekiem jāizstrādā priekšlikums ēkai, kurā zem viena jumta atrastos  Tartu publiskā bibliotēka, Mākslas muzejs, pasākumu centrs un citas telpas. Centra novietne atrodas Emajegi upes krastā Tartu centrā, Tartu vecpilsētas aizsardzības zonā. Būtiska projekta daļa ir publiskās ārtelpas labiekārtojums — konkursa rīkotāji aicina radīt cilvēka mērogam atbilstošu, bioloģiski un ainaviski daudzveidīgu parku, kas iekļaujas apkārtējā pilsētvidē un veido vienotu veselumu ar Emajegi upes ūdensmalu.

 

Tartu mērs Urmass Klāss (Urmas Klaas) pauž cerību, ka interese par arhitektūras konkursu būs liela. «Mēs sagaidām, ka arhitekti radīs risinājumus, kas ņem vērā ēkas jutīgo atrašanās vietu un piedāvā iespējas apvienot dažādas kultūras jomas un kopienas,» stāsta Klāss.

Konkurss uzvarētājs saņems 60 000 eiro lielu naudas balvu, otrās vietas ieguvējs saņems 40 000 eiro, savukārt trešās vietas projekta autors — 20 000 eiro. Tiks pasniegtas arī trīs īpašās balvas, kuru ieguvēji katrs saņems 10 000 eiro. Ar pirmās vietas ieguvēju tiks noslēgts līgums par projekta izstrādi un īstenošanu.

 

Konkursā iesniegtos priekšlikumus vērtēs Tartu mērs Urmass Klāss, Tartu publiskās bibliotēkas direktore Kristina Pai, Tartu Mākslas muzeja direktore Joanna Hofmane (Joanna Hoffmann), Tartu pilsētas pašvaldības Būvniecības pakalpojumu nodaļas vadītājs Prīts Metsjervs (Priit Metsjärv), Tartu pilsētas arhitekts Teniss Arjuss (Tõnis Arjus), kā arī arhitekti Enrike Sobejano (Enrique Sobejano, «Nieto Sobejano Arquitectos», Spānija), Lina Gotme (Lina Ghotmeh, Francija), Tenu Laigu (Tõnu Laigu, «QP Arhitektid», Igaunija) un ainavu arhitekts Martins Alliks (Martin Allik, «Mareld landskapsarkitekter», Igaunija/Zviedrija).

 

Pieteikties konkursam iespējams līdz 5. maijam. Plašāka informācija par konkursu, tā materiāli un nolikums pieejami konkursa tīmekļa vietnē.

 

Interesenti aicināti piedalīties konkursa seminārā 16. janvārī plkst. 13.00 Pasākums notiks klātienē Tartu, pasākumu centrā viesnīcā «Hotel Lydia», un to būs iespējams vērot arī tiešsaistē. Seminārā tiks skaidroti konkursa nosacījumi, un pirms tā, plkst. 12.00, Tartu pilsētas arhitekts Teniss Arjuss vadīs ekskursiju pa konkursa novietni. Seminārs notiks igauņu valodā ar sinhrono tulkojumu angļu valodā. Lai piedalītos pasākumā, nepieciešams iepriekš reģistrēties.