Ilustrācija — FOLD

Nākamnedēļ sākas ikgadējais starptautiskais Berlīnes kinofestivāls, kas pirmoreiz pēc pandēmijas atkal noritēs klātienē. Šogad festivāla laikā notiekošā Eiropas Filmu tirgus uzmanības centrā būs Latvija, Lietuva un Igaunija — no 16. līdz 22. februārim plānota programma «Baltic Countries in Focus», kurā savus jaunākos projektus prezentēs virkne Latvijas producentu un režisoru.

Ziņas Fold 10. februāris, 2023

Latvijas Nacionālā kino centra komanda norāda, ka Baltijas valstu kinoindustriju dzīvē šis ir pirmais tik augsta līmeņa sadarbības pasākums. Kopīga platforma vienā no svarīgākajiem Eiropas kinofestivāliem dod iespēju pozicionēt Baltiju kā spēcīgas kinomākslas un profesionālas ražošanas reģionu, kā arī popularizēt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas konkurētspēju Eiropas mērogā un vēl plašāk. Berlinālē ieradīsies visu trīs valstu kultūras ministri, un Eiropas filmu tirgū darbosies Baltijas valstu stends.

 

«Baltic Countries in Focus» programmā katru dienu paredzēti dažādi pasākumi, izvirzot priekšplānā atšķirīgus kinoindustrijas aspektus. Producentu izlasē «Baltic Upcoming Producers» Latviju pārstāvēs Guntis Trekteris, Alise Ģelze, Inese Boka–Grūbe un Matīss Kaža. Katram no viņiem būs iespēja prezentēt savus aktuālos filmu projektus, un paralēli tam Alise Ģelze aicināta arī strādāt bērnu filmu konkursa «Generation Kplus» žūrijā. Savukārt trīs jaunās Latvijas producentes — Paula Jansone («VFS Films»), Alise Rogule («Mima Films») un Ingai Praņevska («KultFilma») — piedalīsies kopražojumu tirgus programmā «Visitors Programme».

 

Eiropas Filmu tirgus sadaļā «Berlinale Series Market» Eiropas profesionāļi tiks iepazīstināti ar kvalitatīvu daudzsēriju filmu projektiem, kas šobrīd top Baltijā. Latviju pārstāvēs gan seriāli «Dumpis» («Cinevilla Films»), «Pansija pilī» ( «Mistrus Media») un «Padomju džinsi» («Tasse Film»), gan filmu servisa kategorijā iekļautais darbs pie Vācijas seriāla «Sissi» (2022).

 

Dokumentālo projektu sesijā «Rough Cut Presentation» Latviju ar savām topošajām filmām pārstāvēs producenti Uldis Cekulis un Guntis Trekteris, kā arī režisors Staņislavs Tokalovs, bet sesiju vadīs kinozinātniece, Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma vadītāja Zane Balčus. Baltijas un Latvijas filmas tiks demonstrētas arī atsevišķos Eiropas filmu tirgus seansos, savukārt Berlināles konkursos Latviju pārstāvēs režisora Vitālija Manska dokumentālā filma «Austrumu fronte» (līdzautorībā ar ukraiņu režisoru Jevhenu Titarenko) un filmu studijas «Rija» mazākuma kopražojums, pilnmetrāžas animācijas filma «Meitene un dzinējsuns».

 

Plašāka informācija par «Baltic Countries in Focus» programmu — Eiropas Filmu tirgus mājaslapā.