Filmas «Janvāris» publicitātes foto

Ar svinīgu ceremoniju Rīgas cirkā 26. februārī noslēdzās Nacionālā kino balva «Lielais Kristaps». Par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu atzīta režisora Viestura Kairiša filma «Janvāris». Tās galvenās lomas atveidotājs Kārlis Arnolds Avots saņēmis balvu kā labākais aktieris, savukārt labākā aktrise — Marija Luīze Meļķe — atteicās no balvas par tēlojumu filmā «Neona pavasaris», kamēr Latvijā nav pieņemts Kopdzīves likums.

Ziņas Fold 27. februāris, 2023

«Par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu žūrija izvēlējās darbu, kas niansētā veidā ataino mūsdienu Latvijas pastāvēšanā un pašapziņā nozīmīgus notikumus. Šo filmu raksturo jūtīgs un precīzs laikmeta portretējums, kurā spoži izceļas gan režisora darbs, gan visas komandas sniegums. Filmas introspektīvais tonis savukārt atgādina, ka jebkuras valsts un sociālpolitisku notikumu pamatu un vērtību veido cilvēciskais, un šī atziņa ir īpaši aktuāla jaunajā Eiropas realitātē,» savu izvēli piešķirt balvu filmai «Janvāris» pamato žūrija.

 

Jaunais aktieris Kārlis Arnolds Avots, kurš «Janvārī» attēlo filmas galveno varoni, topošo kinematogrāfistu Jazi tika atzīts par labāko aktieri. Balvas par savu veikumu filmā saņēmuši arī citi: Ieva Jurjāne apbalvota kā labākā filmas māksliniece, Rūta Lečaite atzīta par labāko kostīmu mākslinieci, savukārt Armands Začs — par labāko montāžas režisoru.

 

«Lielo Kristapu» kā labākā spēlfilmas režisore saņēma Linda Olte par filmu «Māsas». Iveta Pole par tēlojumu filmā tika godināta kā labākā otrā plāna aktrise.

 

Par labāko aktrisi galvenajā lomā atzīta Marija Luīze Meļķe, kura filmā «Neona pavasaris» atveidoja Laini — meiteni, kura nonāk Rīgas pagrīdes naktsdzīves scēnā, kur viņa iemīlas reiverē Gundā. Paužot pateicību par saņemto atzinību, Meļķe atteicās no balvas, kamēr Latvijā nav pieņemts Kopdzīves likums.

 

Kā labākā daudzsēriju filma novērtēta režisora Armanda Zvirbuļa «Krimināllieta iesācējam». Tās scenārija autori Juris Kursietis, Matīss Gricmanis, Līga Celma–Kursiete un Armands Zvirbulis apbalvoti kā labākie scenāristi.

 

Par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu atzīta Ievas Ozoliņas «Mana māte valsts», savukārt Kristīnes Briedes filma «Svārstības» par sieviešu ordināciju Latvijā saņēma žūrijas īpašo balvu kā darbs, «kas skatītājam ļauj ielūkoties nezināmā slēgtā vidē, vienlaikus izceļot tajā valdošo nevienlīdzību».

 

Filma «Mans laulību projekts» atzīta par aizvadītā gada labāko animācijas filmu, un tās autore Signe Baumane saņēmusi «Lielo Kristapu» gan kā labākā animācijas filmas režisore, gan māksliniece.

 

Ar visiem «Lielā Kristapa» ieguvējiem iespējam iepazīties balvas mājaslapā.