Ilustrācija — «Overpriced»

Ziedoņa muzejs kopā ar dizaina studiju «Overpiced», bērnu grāmatu autori Agnesi Vanagu un animatoru Zigfrīdu Niklaviču iedzīvinājis Imanta Ziedoņa radīto pasaku tēlu suni Funi animācijas filmā, kas paredzēta pirmsskolas vecuma bērniem. Šobrīd laista klajā filmiņas «Suns Funs un pasaule» pirmā sērija, kas stāsta par Rīgas siluetu.

Ziņas Fold 14. februāris, 2023

Ziedoņa muzeja vadītāja Rūta Šmite norāda, ka dzejniekam arvien ir rūpējis dot bērniem pilnīgu un kvalitatīvu priekšstatu par pasauli, kurā viņiem jādzīvo. «Imants Ziedonis bērnus uzskatīja par līdzvērtīgiem sarunu biedriem. To apliecina arī dzejnieka darbošanās bērnu literatūras veicināšanā un viņa radītā literatūra bērniem — pasakas, ābece, iecere par enciklopēdiju sēriju bērniem. Domājām, kā mūsdienu «digitālos bērnus» radoši izglītot par apkārtnē un pasaulē notiekošo. Iedvesmu meklējām «Pasakā, kurā spēlējas, spēlējas, kamēr sāk spēlēt», kur galvenais varonis ir suns Funs. Ar viņa palīdzību Ziedoņa muzejs uzsāk ceļu pie bērniem, lai stāstītu un parādītu, cik bagāta un nozīmīga ir Latvija un mūsu kultūra,» stāsta Rūta.

«Būtiskākais suņa Fuņa tēla izstrādē bija īstā rakstura meklējums. Šķita svarīgi akcentēt tēla ziņkārību, aizrautīgumu un vēlmi izzināt pasauli tādā vizuālā veidā, kas būtu gan mūsdienīgs, gan savā ziņā arī bērnišķīgs un pietuvināts bērnu auditorijai. Suns Funs nav pamācošs pieaugušais, bet drīzāk — ceļabiedrs. Plānotais animācijas stils veidots vienkāršs, bez pārlieku daudzām specifiskām detaļām, lai tas nebūtu piesaistīts viena mākslinieka rokrakstam,» stāsta «Overpriced» dizainere Elīza Grīnberga. Suņa Fuņa siluets veidots ar «lielām, nevienādām ausīm, izteiksmīgu un zinātkāru degunu, plati atvērtām ieinteresētām acīm un lakatiņu ap kaklu, kas vienmēr sunim būs ap kaklu visos piedzīvojumos». Dizainere uzsver, ka meklējot īsto tēla krāsu, bija būtiski izvairīties no stereotipiskiem priekšstatiem. Dzeltenais tonis gan piešķir suņa tēlam dzīvespriecīgu svaigumu, gan neļauj tam saplūst ar filmētā materiāla fonu.

 

Suņa Fuņa tēla un pirmās animācijas filmiņas radīšanā piedalījās fonda «Viegli» un muzeja radošās komandas, bērnu grāmatu autore Agnese Vanaga, animators Zigfrīds Niklavičs, kā arī dizaina studijas «Overpriced» dizaineri — Suņa Fuņa zīmolu izstrādāja Elīza Grīnberga kopā ar Aigaru Mami, savukārt ilustrācijas filmiņai veidoja Elza Kārkliņa. Pirmā epizode «Suns Funs un Rīga» radīta ar Rīgas domes finansiālu atbalstu.