Spēļu un atrakciju pils «Daile» — Edgars Šēnbergs. Foto — Laimonis Stīpnieks

Pieminot ievērojamo modernās kustības arhitektu Edgaru Šēnbergu (1923–2016) viņa 100. gadskārtā, Bulduru Izstāžu namā skatāma arhitektam veltīta ekspozīcija — telpa, kurā pieredzēt arhitekta talantu, iepazīt daiļradi un kavēties atmiņās par viņu un laikmetu. Izstāde skatāma līdz 29. aprīlim.

Ziņas Fold 7. marts, 2023

Izstādē «Atrakcija. Pils. Daile» Edgara Šēnberga personība tiek atklāta caur spēļu un atrakciju pils «Daile» stāstu. Kā norāda izstādes veidotāji, «Dailē» izpaudās Šēnberga arhitektūras sajūta un domu gājiens — modernās kustības idejas kombinācijā ar latviskām formām, kūrorta noskaņām un izteikti individuālu rokrakstu. «Arī vārdi «atrakcija», «pils» un «daile»  precīzi atklāj arhitekta enerģisko raksturu. Līdz pat mūža beigām Edgars Šēnbergs bijis nemitīgā radošā kustībā, gluži kā atrakcijā. Tādēļ ekspozīcija ir nevis statisks un pabeigts objekts, bet gan radošs process,» vēsta izstādes apraksts.

 

1976. gadā celtā spēļu un atrakciju pils «Daile» Dzintaru prospektā ir bijusi viena no nozīmīgākajām modernās kustības arhitektūras ēkām gan Jūrmalas, gan Latvijas kontekstā. Tā bija sabiedriska ēka, kur notika kurortoloģijas izstādes un kas apmeklētājiem piedāvāja dažādas atrakcijas un spēles. 2002. gadā «Daile» tika nojaukta. Divdesmit gadu laikā ir mainījusies sabiedrības attieksme pret neseno arhitektūras mantojumu, un šīs ēkas nojaukšana uzskatāma par lielu zaudējumu.

 

Šobrīd ēkas oriģinālā forma un Šēnberga izsmalcinātā arhitektūras proporciju izjūta vislabāk izprotama ar maketa palīdzību. «Dailes» projektā izmantotais regulārais 6×6 metru asu tīkls ļāva celtnes fasādi veidot vien no dažu unificētu formu elementiem, un, ievērojot šo principu, būvēts arī ēkas makets. Ekspozīcijas apmeklētājiem ir iespēja piedalīties ēkas maketa dublikāta veidošanā un praktiskā veidā saskarties ar tā laika arhitektu ikdienu.

 

Ekspozīciju papildina arī audiovizuāla informāciju par Edgaru Šēnbergu un «Daili», kā arī vairākas lekcijas. 18. martā plkst. 14.00 norisināsies Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes doktorantes Baibas Vērpes lekcija «Kūrortu objekti Jūrmalā», savukārt 1. aprīlī plkst. 14.00 notiks arhitekta Uģa Šēnberga lekcija «Arhitekta Edgara Šēnberga daiļrade».

 

Ekspozīcijas koncepcijas autori ir arhitekti Baiba Vērpe un Uģis Šēnbergs, maketa modelēšanu un izgatavošanu īstenojuši arhitekts Gundars Vērpe un dizainers Dāvis Barons. Ekspozīcija Bulduru Izstāžu namā Muižas ielā 6 skatāma līdz 29. aprīlim.