Publicitātes foto

Koncertzāles «Lielais dzintars» mākslas telpā «Civita Nova» līdz 4. jūnijam skatāma Latvijas Dizaineru savienības (LDS) izstāde, kurā dažādu paaudžu un nozaru dizaineri interpretē savas attiecības ar klusumu.

Ziņas Fold 24. marts, 2023

«Jebkuras idejas aizsākums ir klusums. Ideja ietriecas klusumā kā meteorīts vai piepeld tam klāt lēnām un mierīgi kā kuģis. Klusums ideju absorbē, iesūc sevī, apstrādā un tad atgrūž to no sevis kā troksni. Amerikāņu dzejniece Adriēna Riča (Adrienne Rich, 1929–2012) rakstījusi, ka radīšanas impulss sākas klusuma tunelī, betb rakstnieks Pols Gudmens (Paul Goodman, 1911–1972) savulaik apcerējis deviņas klusuma dabas. Klusumam ir dažādas dabas, kuras var raksturot arī kā kontrastos balstītus priekšstatus. Tukšums pret pārpilnību. Dziļums pret plakni. Sākums pret beigām. Miers pret bailēm. Šī koncepta nozīme un saturs mainās līdz ar kontekstu, turklāt precīza klusuma dabas definīcija mums katram ir cita,» vēsta «Klusuma dabas» apraksts.

 

Izstādes norises vieta nav nejauša. Koncertzāle ir telpa, kurā skaņas funkcija ieņem visbūtiskāko lomu — izstādes kontekstā tā izaicina pakļaut kontrastus. «Klusuma dabas» apvieno dažādus dizaineru darbus — sākot no produktu dizaina līdz papildinātās realitātes instalācijām —, kas interpretē ideju par klusumu skaņas pilnā telpā, radot nosacītus klusuma punktus vai meditatīvas pieturas.

Izstādes kuratore — Auguste Petre. Māksliniece — Anna Heinrihsone. Grafikas dizainere — Lāsma Liepiņa. Izstādē piedalās: Valdis Celms, Kaspars Endols, Arvīds Endziņš juniors, Arvīds Endziņš seniors, Barbara Freiberga un Gustavs Muzikants, Marta Ģibiete, Anna Hensberga Varnase, Vīva Ieviņa, Līga Kausiniece, Valters Kiršteins, Linda Lazdiņa, Inese Līne, Miks Pētersons, Sinta Sprudzāne, Jānis Straupe, Iveta Šmita un Kaspars Šmits, Diāna Vernera, Ingrīda Žagata, Lāsma Liepiņa, kā arī papildinātās realitātes platforma «Art+».

 

Izstāde «Klusuma daba» Koncertzāles «Lielais dzintars» mākslas telpā «Civita Nova» aplūkojama līdz 4. jūnijam. Plašāka informācija par izstādi — LDS mājaslapā.