Foto — Krists Zankovskis

Savā pavasara–vasaras kolekcijā dizainere Keta Gūtmane klasiskus siluetus ietērpj mūsdienīgā vizuālajā izteiksmē. Ar apdruku starpniecību realitāte saplūst ar ilūziju — apģērbi apņem valkātāju, atgādinot slapjas drēbes vai vakuumā sakrokotu audumu.

Ziņas Paula Gāgane 28. marts, 2023

Ketas Gūtmanes jaunās kolekcijas mākslinieciskās koncepcijas pamatā ir foto sērija jeb, kā to dēvē dizainere, prelūdija, kas tapusi sadarbībā ar fotogrāfi Kristīni Madjari. «Mērķis bija radīt ekscentrisku skaistumu, savienojot laikmetīgo ar atsaucēm uz vēsturiski grotesku skulpturālismu,» stāsta Keta. Plēves un tekstils, kas fotogrāfijās veido sirreālas kompozīcijas, apģērba kolekcijā pārtapuši izteiksmīgās apdrukās. Tās izceļ valkātājas ķermeni, ap augumu veidojot iluzoru slapja auduma drapējumu.

Dizainere norāda, ka šādas apdrukas izvēle viņai bijis drosmīgs solis, un šī ir pirmā reize, kad zīmols «runā tik skaļi». Kontrastā ekspresīvajai auduma tekstūrai apģērba silueti ir lakoniski un eleganti. «Vēlamies apgāzt priekšstatu, ka luksusa modei ir jābūt ekskluzīvai. Apvienojam modernu dizainu ar klasiskām amatniecības prasmēm, liekot uzsvaru uz izciliem audumiem un šūšanas meistarību — mūsu pamata vērtībām.»

 

Turpinot iepriekšējā kolekcijā iesākto, kad Keta pievērsās digitālās vides izpētei, arī šoreiz dizainere ar veselīgu ironijas devu aplūko sabiedrībai aktuālus jautājumus. Apģērbus papildina vakuumēti ziedi un aksesuāri, kas ir atsauce uz pārstrādes idejām un aicina ikdienas dzīvē rast priekšmetiem jaunas definīcijas. Kolekcijas bleizeri un svārki izgatavoti no Japānā ražota auduma, kas pilnībā austs no pārstrādātas plastmasas pudeļu šķiedras.

 

Foto sērijas jeb prelūdijas veidošanā piedalījās — fotogrāfe Kristīne Madjare, režisore Anna Ansone, mākslinieciskais vadītājs Krists Zankovskis un dizainere Keta Gūtmane. Kolekcijas foto: stils — Sabīne Groza; grims un matu sakārtojums — Anete Sidlovska; modeles — Sanija no «Bromodels», Laura no «System Latvia». Kolekcija tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.