Ilustrācija — Goda Budvitīte

Latvijas Mākslas akadēmijas Jaunā Arhitektūras skola (LMAA) turpina topošās arhitektūras skolas veidoto pasākumu ciklu «Salons» un ceturtdien, 9. martā, plkst. 19.00 aicina uz otro «Salona» epizodi kultūrtelpā «Smilga». Pasākumā uzstāsies arhitekte Marija Katrīna Dambe no biroja «Nomad Architects» un fotogrāfs Pēteris Vīksna.

Ziņas Fold 6. marts, 2023

«Salons» ir pulcēšanās vieta, ko organizē jaunveidojamās arhitektūras skolas LMAA komunikācijas un aktīvisma platforma «LMAA Agency» un Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūts (LMDA). Pasākumi notiks regulāri atšķirīgās vietās un formātos ar mērķi papildināt vietējās arhitektūras scēnu un aktualizēt daudzveidīgo laikmetīgās arhitektūras kultūru, iesaistot dažādu jomu pētnieku, domātāju, radošo profesionāļu loku, kā arī plašāku sabiedrību.

 

«Salona» otrā epizode tematiski veltīta žurnāla «Latvijas Architektūra» (LA) 164. burtnīcai «Globāli lokālais potenciāls», kura saturu kā viesredaktore veidojusi arhitekte Dina Suhanova. «Salonā» uzstāsies viesi no numura autoru kolektīva — arhitekte Marija Katrīna Dambe no biroja «Nomad Architects» un fotogrāfs Pēteris Vīksna. Būs iespēja ielūkoties gaidāmās LA burtnīcas saturā, satikties arī ar citu publikāciju autoriem un numura arhitektiem no «Ēter». Gaidāms arī kāds īpašs pārsteigums. Plānots, ka žurnāla «Latvijas Architektūra» 164. numurs pārdošanā nonāks sākot ar 13. martu.

 

«Salona» otrās epizodes viesi

Marija Katrīna Dambe ir arhitekte ar specializāciju ilgtspējībā. Studējusi arhitektūru Vīnes Mākslas akadēmijā un Norvēģijas Zinātnes un Tehnoloģiju universitātē. 2019. gadā dibinājusi arhitektūras biroju «Nomad architects». Strādā kā pasniedzēja Vidzemes Augstskolas Ilgtspējīgu ēku būvniecības programmā, ar lekcijām uzstājusies arī LMA un Rīgas Tehniskajā universitātē un vadījusi starptautiskas studentu darbnīcas «Mood for Wood». Marijas uzstāšanās «Gadsimts ar pazaudētām iespējām» aicinās domāt par to, kāda ir arhitekta loma un atbildība pasaulē, kurā valda klimata un atkritumu krīze.

 

Pēteris Vīksna ir viens no aktīvākajiem jaunās paaudzes fotogrāfiem. Viņa regulārie pilsētas pārgājieni ir redzami ne vien viņa Instagram profilā, bet arī mākslas izdevumā «Drīz» (RIBOCA, 2020.). Tajā iekļautās fotogrāfijas no dažādām Rīgas apkaimēm atklāj urbānās vides kultūrslāņus, to burvību, kontrastus un absurdus. Vīksna arī aktīvi dokumentē savu paaudzi dažādās neformālās situācijās, un šīs fotogrāfijas skatāmas izdevumā «Latvijas fotogrāfija 2020». Vīksna piedalījies grupas izstādēs Rīgā un Liepājā, un viņa darbi tikuši publicēti izdevumos «Benji Knewman», «Jezga» u.c. 2021. gadā fotogrāfs atklāja savu pirmo personālizstādi «The Skin» mākslas telpā «Brīvība». Paralēli fotogrāfijai aktīvi pievērsies filmēšanai un režijai, sadarbojies ar dažādiem māksliniekiem no Latvijas un ārvalstīm. 2021. gadā saņēmis «Zelta Mikrofona» balvu par gada labāko mūzikas video. «Salonā» Pēteris stāstīs par saviem fotoprojektiem, kuros pēta veidus kā fiksēt telpu, savām attiecībām ar vidi, cilvēkiem, objektiem un to nozīmi savā radošajā darbā.

 

Pasākums ir bez maksas. Tas notiks latviešu un angļu valodā. Neformālu sarunu rosināšanai būs pieejams «Smilga» bārs.

 

«Salonu» organizē Latvijas Mākslas akadēmija (LMA), «Ēter» arhitekti, Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūts (LMDA) un LMA jaunā arhitektūras skola (LMAA). «Salona» kuratores — Dagnija Smilga («Ēter», LMAA) un Dina Suhanova (LMDA, LMAA).