«

Tuvojoties Latvijas ekspozīcijas — lielveikala «T/C Latvija» (TCL) — atklāšanai 18. starptautiskajā arhitektūras izstādē Venēcijā, tās veidotāji, arhitektūras birojs «DEI Arh» aicina satikt veikala direktoru un citus darbiniekus TCL rīkotajā pasākumā «Lielveikals, kā nākotnes laboratorija!», kas notiks kultūrtelpā «Smilga» 30. martā plkst. 18.00.

Ziņas Fold 28. marts, 2023

Kultūras ministrijas organizētajā metu konkursā par Latvijas ekspozīcijas koncepciju un tās īstenošanu Venēcijas biennāles 18. starptautiskajā arhitektūras izstādē 2023. gadā astoņu pretendentu vidū par spēcīgāko tika atzīts arhitektu biroja «DEI Arh» veidotās komandas mets «T/C Latvija», kas aplūko lielveikalu kā arhitektūras un mūsdienu patērētāju kultūras fenomenu.

 

«T/C Latvija» īstenotāji vēlas ne tikai parādīt un runāt par veikalu kā telpu vai arhitektūru, bet rosināt domāt par tā lomu un nozīmi, atsakoties no kritizēšanas un veidojot starpdisciplināru dialogu par nākotni. Venēcijas Arsenāla vēsturiskajās izstāžu zālēs, kur savulaik atradās preču noliktavas, Latvijas paviljona 70 kvadrātmetru telpā būs iespējams atrast visu ikdienas dzīvei nepieciešamo un «vēl vairāk». Mūsdienās lielveikals vairs neaprobežojas tikai ar precēm, tas ļauj teju «apceļot» pasauli un būt netieši iesaistītiem visā, kas pasaulē notiek, tāpēc ekspozīcijā iecerēts akcentēt globālo dialogu ar lokāla lielveikala saturu. Veikals ir stāsts par sajūtām — redzi, dzirdi, smaržu, tausti un garšu. Stāsts par telpu un cilvēku tajā, un viņa vietu pasaulē.

 

Pirms «T/C Latvija» atklāšanas Venēcijā ekspozīcijas veidotāji aicina iepazīt TCL piedāvājumu kultūrtelpā «Smilga» 30. martā plkst. 18.00–22.00. Pasākums pulcēs zinātkāros apmeklētājus, arhitektūras radītājus, patērētājus un pircējus. Tā gaitā tiks piedāvātas dažādas aktivitātes. Par mūziku parūpēsies radio «Tīrkultūra».

 

Venēcijas biennāles 18. starptautiskā arhitektūras izstāde norisināsies no 2023. gada 20. maija līdz gada 26. novembrim. Tās kuratore un mākslinieciskā direktore ir ganiešu izcelsmes skotu arhiteke, akadēmiķe un vairāku grāmatu autore Leslija Loko (Lesly Lokko). Viņas noteiktā tēma nākamajai biennālei ir «Nākotnes laboratorija» (The Laboratory of the Future).