Zili dzeltenais stikla krēsls (2021). Foto — Džeimss Heriss

No 2023. gada 13. aprīļa līdz 28. maijam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma starptautiski atzītā latviešu dizainera Germana Ermiča izstāde «Plūstoši». Tā būs Amsterdamā dzīvojošā dizainera pirmā personālizstāde Latvijā.

Ziņas Fold 31. marts, 2023

Izstāde apkopo Germana Ermiča nozīmīgāko veikumu kopš viņa studijas dibināšanas 2014. gadā, atklājot dizainera radošo procesu un filozofiju. Savā praksē apvienojot dizaina un mākslas paņēmienus, Germans Ermičs rada unikālus skulpturālus darbus — kolekcionējama dizaina priekšmetus, kas ir atzīti un augstu vērtēti visā pasaulē. Viņa pieeju darbam raksturo pakāpeniska, neatlaidīga tuvošanās estētiskam galarezultātam, tiecoties piešķirt taustāmu apveidu nemateriālām parādībām, pārvēršot divdimensionālas formas telpiskos objektos un pārkāpjot vizuālās uztveres ierobežojumus.

Dizainera darbus caurstrāvo viņa aizraušanās ar optiskām ilūzijām un augstais jūtīgums pret materiālu īpašībām. Viņš atjautīgi liek lietā perspektīvas likumus, lai konstruētu telpu deformējošus spoguļus, un gleznieciski strādā ar krāsu, piesātinot stikla virsmas ar maigi plūstošām toņu pārejām. Krāsa Germana Ermiča darbos nav tikai estētiska piedeva — dizainers to izmanto kā sākumpunktu formas veidošanai. Erozijas iedvesmots, viņš meklē jaunus tehnoloģiskus risinājumus, lai izceltu akmens virsmas dabīgo skaistumu, bet plūdmaiņu vērojumi iegūst tēlainu atveidojumu tekstilā. Viņš ir atradis veidus, kā priekšmetos un telpā notvert gaismu, skaņu, saulrietu un varavīksni, un dizainera neparastais redzējums palīdzējis viņam nostiprināt savu vietu dizaina pasaulē. Germana Ermiča studijā Amsterdamā top izsmalcināti dizaina darbi, katrs no tiem izgatavots vien dažos eksemplāros.

 

«Ekspozīcijā iekļauti gan Germana Ermiča karjeras atslēgas objekti — diplomdarbs «Izometriskie spoguļi» un «Ombré» stikla krēsls, kas savaldzinājis dizaina cienītājus visā pasaulē, — gan darbi, kas atklāj dizainera ideju daudzveidību, piemēram, marmora galdiņš «Pele de Tigre», kas demonstrē novatorisku akmens apstrādes tehniku. Muzejā tiks uzbūvēta arī vides instalācija «Shaping Colour», kas tapusi dizaina mesei «Design Miami» Bāzelē 2021. gadā. Pats galvenais — izstāde atklās Germana mērķtiecīgo domu un darbību plūdumu, kādā šie darbi top,» par izstādi stāsta tās kuratore Evelīna Ozola.

 

Izstāde «Plūstoši» Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma no 13. aprīļa līdz 28. maijam. Izstādes kuratore ir arhitekte, urbāniste un publiciste Evelīna Ozola, grafikas dizainu veidojis Aleksejs Muraško, un ekspozīciju papildinās fotogrāfa Filipa Šmita un mūziķa Artūra Liepiņa oriģināldarbi, kas tapuši sadarbībā ar Germanu Ermiču. Izstādi rīko Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Latvijas dizaina centrs un FOLD, finansiāli atbalsta Nīderlandes radošo industriju fonds, Valsts kultūrkapitāla fonds un Nākotnes Atbalsta fonds.