Attēls — «Update»

No 27. līdz 31. martam Liepājā un tiešsaistē notiek kustīgam attēlam veltīts festivāls «Update», ko rīko Liepājas mediju mākslinieku biedrība «Aste» un Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija «MPLab». Festivāls piedāvā aktivitātes jaunajiem māksliniekiem un ikvienam citam, kam interesē māksla, filmu un animācijas tehnikas un tehnoloģijas. Meistarklases vadīs vietējie un ārzemju profesionāļi, kuri dalībniekiem palīdzēs gūt ieskatu tādās tēmās kā mākslīgais intelekts, virtuālā realitāte un radošums.

Ziņas Fold 27. marts, 2023

«Update» festivāla laikā notiks dažādas darbnīcas, meistarklases, filmu skates un performances. Darbnīcu dalībnieki apgūs scenārija rakstīšanu un paņēmienus spriedzes veidošanā, video lomu aktīvisma mākslā, mākslīgā intelekta izmantošanu animācijā, zaļā ekrāna iespējas un specefektu veidošanu, kā arī skaņas celiņa veidošanu filmai. Gaidāma arī plaša vakaru programma — skates, meistarklases un performances, kas atvērtas ikvienam interesentam. Visas festivāla aktivitātes ir bez maksas. Tā kā tās vada ārzemju eksperti, pasākumi notiks angļu valodā.

Publisko pasākumu programma

Filmu skate un performatīva lekcija

Pirmdiena, 27. martā, no pulksten 17.00 Kultūras namā «Wiktorija» Graudu ielā 36/38

 

Ar performatīvu lekciju uzstāsies nīderlandiešu mākslinieks Denijs Plogers (Dani Ploeger), kura prakse pēdējos gados saistīta ar krīzes skartajām teritorijām. Filmu skates programmā: Denija Plogera filma «Kulti» («The Cults»), Liepājas Universitātes studentu dokumentālās un mākslas īsfilmas, Ķelnes Mediju mākslas akadēmijas studentu animācijas un starptautiskā studentu sadarbības projekta «You+Me» rezultātu skate.

Meistarklase «3D modelēšana VR»

Otrdien, 28. martā, no pulksten 17.00 līdz 19.00 Mākslas pētījumu laboratorijā «MPLab» Kūrmājas pr. 13 pagrabstāvā

 

Meistarklases dalībnieki apgūs, kā veidot 3D modeļus, objektus un tēlus, izmantojot virtuālās realitātes (VR) instrumentus. Šis modelēšnas paņēmiens ir intuitīvs, pat rotaļīgs, tāpēc dalībniekiem nav nepieciešamas specifiskas datorprasmes vai iepriekšējas zināšanas 3D modelēšanā.

 

Meistarklases sākumā notiks 30 minūšu ievadlekcija un apmācība. Pēc tam dalībnieki kopā meistarklases vadītājiem, izmantojot VR brilles un kontrolierus, varēs veidot katrs savu vai visi vienu objektu virtuālā telpā. Meistarklasi vadīs radošais inženieris Rohirs Jupains (Rogier Jupijn) un māksliniece Agnese Damberga.

Meistarklase «Mašīnmācīšanās pamati radošām industrijām»

Trešdien, 29. martā, no pulksten 17.00 līdz 19.00 tiešsaistē. Lai saņemtu «Zoom» saiti, jāreģistrējas «Update» mājaslapā.

 

Meistarklasē tiks sniegts ieskats mākslīgā intelekta (AI) instrumentos un paņēmienos. Nodarbībā zināšanas tiks pasniegtas «vieglā valodā», un tās mērķauditorija ir visi, kam ir interese par AI, īpaši jaunie mākslinieki un mākslas jomas studenti. Meistarklasi vadīs videomākslinieks Mārtiņš Dāboliņš.

Meistarklase «Radošums caur improvizāciju un rotaļu»

Ceturtdien, 30. martā, no pulksten 17.00 līdz 19.00 tiešsaistē. Lai saņemtu «Zoom» saiti, jāreģistrējas «Update» mājaslapā.

 

Meistarklases dalībnieki dosies pašizziņas ceļojumā, cenšoties atklāt, kā pārvarēt tās robežas, kuras esam izveidojuši sev paši. Meistarklases vadītājs, virtuālās realitātes satrura veidotājs Tobins Ašers (Tobin Asher) stāstīs arī par saviem mākslas un pētniecības projektiem un dalīsies pieredzē.

Audiovizuālas performances un darbnīcu rezultātu izstāde

Piektdien, 31. martā, Mākslas pētījumu laboratorijā «MPLab» Kūrmājas pr. 13 pagrabstāvā. Ieeja no pulksten 19.00.

 

«Update» festivāla noslēgumā publikai tiks piedāvāta unikāla audiovizuāla performance «Nejaušas tikšanās» jeb «Random Encounters», kas ir īpaši festivālam tapis sadarbības projekts starp eksperimentālās mūzikas apvienību «Nejauši» (Roberts Dinters, Valdis Skarevičs) un franču performaču mākslinieku grupu «Live Animated Orchestra» (Marie–Anne Bacquet, Stéphanie Cadoret). Performances sākums — ap pulksten 20.00. «MPLab» telpās būs skatāma arī nedēļas laikā tapušo darbnīcu rezultātu izstāde.

 

Pilna festivāla programma un iespēja reģistrēties pasākumiem — «Update» mājaslapā.

 

«Update» organizē Liepājas mediju mākslinieku biedrība «Aste» un Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija «MPLab». Festivāls tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.