Attēlā — «Laboratory for design and architecture» logo

Otrdien, 4. aprīlī, plkst. 18.30 Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) ēkā ar arhitekta Dāvida Van Severena (David Van Severen) lekciju un Beļģijas arhitektūras biroja «Office» izstādes atklāšanu darbu uzsāk jauna kultūras telpa, kas iecerēta kā platforma izstādēm, radošajām darbnīcām un semināriem par dizainu un arhitektūru.

Ziņas Fold 29. marts, 2023

Dāvids Van Severens ir viens no vadošajiem partneriem arhitektu birojā «Office». Viņa lekcija ievadīs izstādi, kurā būs redzama neliela daļa no «Office» pēdējos gados izstrādātajiem projektiem — no privātas savrupmājas līdz liela mēroga sabiedriskai ēkai. Gan lekcijā, gan izstādē autori pievērsīsies singularitātes aspektam arhitektūrā — tam, kā prozaiskais un ikdienišķais iegūst nozīmīgumu un tādējādi arī kultūras vērtību.

 

«Office» ir arhitektūras prakse, ko dibinājuši Dāvids Van Severens un Kerstens Hīrs (Kersten Geers). Kopš biroja izveides 2002. gadā Briselē arhitekti apņēmušies īstenot ideju par arhitektūru kā kultūras nozarei piederīgu nodarbi, kuras mērķis ir uzlabot vidi cilvēkiem. Viņu praksē urbānās un sociālās vides veidošanu ietekmē tādas aktuālas tēmās kā ilgtspējība, atbildīga resursu ieguve un nākotnes lietošanas veidi, taču arī arhitektūras forma ir daļa no risinājuma. Projekti ir vienlaikus gan pragmatiski, gan inovatīvi, kā arī dziļi sakņoti arhitektūras vēsturē.

«Office» projekti aptver ļoti plašu mērogu un tipoloģiju spektru, sākot no mēbelēm līdz pat pilsētplānošanai. Viņu jaunākie projekti, kas pašlaik ir būvniecības procesā, ietver «Aerospacelab Megafactory» Šarleruā, Beļģijā, Šveices radio un televīzijas ēku Lozannā, Šveicē, «Lafayette» universālveikalu Parīzē, Francijā un Flāmu radio un televīzijas centrālo biroju Briselē, Beļģijā. Arhitektūras projektēšanas praksi papildina akadēmiskā pētniecība un docēšana, un šo abu «Office» darbības jomu mijiedarbē rodas arī negaidīti produkti. Starptautiskajā biroja komandā ir ap 40 profesionāļu, kuru dažādās pieredzes un zināšanas kopā veido «Office» izteiksmes valodu.

 

Dāvida Van Severena lekcija un Beļģijas arhitektūras biroja «Office» izstādes atklāšana notiks 4. aprīlī plkst. 18.30 Latvijas Mākslas akadēmijas ēkā Kronvalda bulvārī 4. Lekcija notiks angļu valodā. Pasākumus atbalsta Flandrijas valdība.

 

Jaunā kultūrtelpa «Laboratory for design and architecture» jeb Dizaina un arhitketūras laboratorija tapusi, sadarbojoties LMA un arhitektūras un dizaina studijai «Sampling». Kultūrtelpas jaunumiem iespējams sekot «Laboratory for design and architecture» Facebook lapā.