Kronis «Head in my head» — Lūkass Segliņš. Publicitātes foto

Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) no 18. līdz 23. aprīlim piedalīsies starptautiskās Milānas dizaina meses «Salone del Mobile» dizaina skolu un jauno dizaineru sadaļā «SaloneSatellite». Ekspozīcijā «Kas ir tavā galvā?» dažādu materiālu kroņos interpretēta cilvēku attieksme pret sociālajām pārmaiņām un aktuālām problēmām.

Ziņas Fold 17. aprīlis, 2023

Latvijas Mākslas akadēmijai šī būs jau piektā dalības reize tik nozīmīgā dizaina notikumā. Savu starptautisko izstāžu darbību LMA dizaina nodaļa aizsāka 2004. gadā, piedaloties tieši «SaloneSatellite» Milānā, un pa šo laiku augstskola ir pamanīta ar savām spilgtajām ekspozīcijām un aktuālajiem dizaina vēstījumiem, kas tikuši atspoguļoti starptautiskos plašsaziņas līdzekļos. Tādēļ šogad LMA izstādē piedalās īpašā aicināto viesu statusā.

 

Ja pagājušā gada LMA ekspozīcija, kas tika veltīta ilgtspējas un ekoloģijas jautājumiem, metaforiski aicinot «lāpīt pasauli», tika novērtēta kā poētiskā dizaina izpausme, tad šīgada koncepts vairāk ir attiecināms uz kritisko dizainu, ko caurvij trauksme par mainīgajiem sociālajiem procesiem. Uz «SaloneSatellite» šī gada tēmā uzdoto jautājumu «Dizain, kurp tu dodies?» («Design, where are you going?») LMA savā ekspozīcijā atbildēs ar pretjautājumu — «Kas ir tavā galvā?» («What’s in/on your head?»).

LMA mākslas un dizaina studenti savā pētniecības procesā mēģināja noskaidrot, kas notiek cilvēku galvās laikmeta izaicinājumu kontekstā. Viņi secināja, ka visaptverošajā informācijas gūzmā cilvēka skats joprojām paliek ļoti šaurs, ka trokšņu piesārņojumā nevar sadzirdēt būtiskāko. «SaloneSatellite» ekspozīcijā LMA grafiskās identitātes zīme — kronis — kļūs par simbolu tam, ka mākslā un dizainā allaž tiek kronēta radošākā, atbildīgākā un tolerantākā pieeja — gan globāli samilzušu problēmu risinājumos, gan katra indivīda personisko izaicinājumu pārvarēšanā.

 

LMA piecu specialitāšu — produktu, metāla, modes un grafikas dizaina, kā arī tekstila mākslas — studenti kopā ar saviem docētājiem pētniecības procesu ietērpuši dažādos materiālos un interpretējuši kroni kā varas un gribas simbolisku sinerģiju, kas aptver sociālo, ētisko un filozofisko sfēru. Kronis kā izteiksmes līdzeklis tiek izmantots arī ekspozīciju papildinošā grafiskajā materiālā, kas attēlo spēļu kārtis. Dizains hierarhiski tiek kronēts par valdnieku, kam ir dota augstākā vara, kam jābūt viedam un jāspēj paredzēt vairākus gājienus uz priekšu.

Dialogu ar ekspozīciju katrs apmeklētājs varēs turpināt arī QR koda palīdzību, kas interesentu aizved uz ekspozīcijas Instagram kontu, kurā ar papildinātās realitātes starpniecību ir iespējams pielaikot visus divpadsmit eksponātus — kroņus — un padomāt par katru kroni pavadošo jautājumu.

 

LMA ekspozīciju varēs aplūkot no 18. līdz 23. aprīlim G07 stendā «SaloneSatellite» paviljonā «Rho Fiera Milano» izstāžu kompleksā Milānā.

 

LMA ekspozīcijas autori

Latvijas Mākslas akadēmijas docētāji: Māris Mortukāns (projekta vadītājs), Maija Rozenfelde, Matīss Zvaigzne, Ervins Pastors, Rasma Pušpure, Agnese Narņicka, Sarmīte Poļakova, Beate Šņuka, Evija Štelpa, Modris Svilāns, Arvīds Endziņš, Andrejs Puķītis, Līga Dubrovska, Jānis Gailītis, Elīna Ģībiete, Ieva Krūmiņa un Barbara Ābele.

 

Latvijas Mākslas akadēmijas produktu, metāla, modes un grafikas dizaina un tekstila specialitāšu studenti: Emīlija Lūse, Paula Leismane, Marta Cīrule, Rūdolfs Kuncītis, Laura Dzērve, Lūkass Segliņš, Anete Trifanova, Elīza Dzērve, Anastasija Bikova, Dāniels Šatalovs, Laima Grasmane, Rūdolfs Kesenfelds, Katrīna Bināte, Sintija Sorokina, Reinis Lozda, Luīze Kalniņa, Egija Ziediņa.