«Latvijas sievietes» — AI attēlu ģenerators «Deep AI»

1. maijā sāksies Rīgas Fotomēnesis, kas šogad mākslīgā intelekta (AI) acīm aplūkos Latviju. Speciāli notikumam izveidotā galerijā Ģertrūdes ielā 64 visā maija garumā apmeklētāji varēs aplūkot vizuālu pētījumu par to, kā trīs AI attēlu ģeneratori «DALL–E», «DeepAI» un «Stable Diffusion» redz Latviju, tās sabiedrību, vidi un kultūru.

Ziņas Fold 26. aprīlis, 2023

Rīgas Fotomēneša kurators Arnis Balčus aicināja «jaunos māksliniekus» ģenerēt attēlus par dažādām vispārīgām tēmām, kas norādītas attēlu parakstos, kā piemēram, Latvijas sportu, mākslu, teātri, politiku u.tml. Atlasi un grupēšanu veica pats kurators, un rezultātā tēmas veido 31 izstādi, katrai no tām veltot vienu dienu.

 

«Laikā, kad mākslīgais intelekts iegūst strauju popularitāti un arvien vairāk mākslinieku ar to tiecas realizēt savas fantāzijas, šajā projektā mani mazāk interesē AI tehnoloģiskās iespējas, bet gan tā izgudrotāju dotie priekšstati, stereotipi, aizspriedumi, ideoloģija,» stāsta Arnis, kuram šis projekts savā ziņā ir arī kā personālizstāde. ««Jaunie autori» ir radījuši gan šablonus par mums kā pastalās dejojošu nāciju Brīvdabas muzejā, gan nežēlīgus atgādinājumus par postpadomju mantojumu apkārtējā vidē un cilvēku mentalitātē, bet reizēm tie pārsteidz ar monumentālu sirreālismu vai futūristiskām fantāzijām.» Izstādes aicina domāt ne tikai par mākslīgo intelektu un tā ietekmi uz cilvēku, fotogrāfiju un mākslas vidi jau pavisam drīzā nākotnē, bet arī kritiski paraudzīties pašiem uz sevi — Latvijas kolektīvo identitāti, vērtībām, politiku un mūsu vietu pasaules attīstībā.

Festivāls tiks atklāts 1. maijā plkst. 18.00 ar izstādi par tēmu «Latvijas kultūra un tradīcijas». Jau nākamajā dienā būs skatāma izstāde «Latvijas cilvēki», kuras laikā, plkst. 18.30, vēsturnieks Toms Ķencis vadīs ekskursiju, aicinot no jauna skatpunkta palūkoties uz mūsu nāciju un tradīcijām digitālajā laikmetā. Pirmajā Fotomēneša nedēļā būs skatāmas arī izstādes par Latvijas vēsturi, dabu, virtuvi, ekonomiku un medicīnu. Regulāri notiks ekskursijas — citās dienās tās vadīts sociālais psihologs Ivars Austers, sociologs un izgudrotājs Sandris Mūriņš, filozofs Igors Gubenko u.c. Visas izstāžu tēmas un norises datumi — Rīgas Fotomēneša mājaslapā.

 

Izstādes pieejamas katru dienu no plkst. 14.00–20.00 Rīgas Fotomēneša galerijā Ģertrūdes ielā 64. Ieeja bez maksas. Festivāla norises papildina grāmata «Mākslīgā intelekta Latvija».

 

Rīgas Fotomēnesis ir starptautisks fotogrāfijas un mākslas festivāls, kas sekmē jauno mākslinieku jaunradi, veicina kultūras vides progresu un sabiedrības iesaisti. Festivālu atbalsta Rīgas dome, Valsts kultūrkapitāla fonds, «Clear Channel», «Valmiermuiža», «Trofeja», «Labietis», «Birzī», «Foto Kvartāls» u.c.