36. Rīgas modes nedēļas oficiālais foto — Asja Belova

36. Rīgas modes nedēļā (RFW), kas šosezon norisināsies no 18. līdz 21. aprīlim, savas kolekcijas izrādīs vairāk nekā 15 modes zīmoli, un kopumā RFW aplūkos tādas tēmas kā jaunās tehnoloģijas apģērbā apvienojumā ar roku darbu, tūkstošgades sākuma atgriešanās, kā arī ētika. RFW atklās seminārs par ilgtspējīgu modi, kurā uzstāsies ievērojami Skandināvijas, Vācijas un Baltijas eksperti.

Ziņas Fold 12. aprīlis, 2023

Starptautisks seminārs par modes ilgtspēju

Kā norāda RFW rīkotāji, Baltijas Modes federācija, ilgtspējības principu integrēšana modes zīmola darbībā prasa būtisku vadības kompetences paplašināšanu, lielu pūļu ieguldīšanu ražošanas procesu uzlabošanā un īpašu uzmanību pret precēm visos to izstrādes posmos. Lai paaugstinātu nozares speciālistu zināšanu līmeni par aktuālajiem ilgtspējas jautājumiem, RFW norises atklās starptautisks seminārs «Ilgtspējīga mode: stereotipi un īstenība Nr. 2».

 

Pasākuma laikā praktizējoši starptautiskie eksperti diskutēs par pasākumu un darbību kopumu ilgtspējīgi orientēta modes zīmola izveidei. Organizācijas «Global Fashion Agenda» (Dānija) Inovāciju un mācību nodaļas vadītāja Kristīna Iskova stāstīs par «Global Fashion Agenda» darbu ilgtspējas veicināšanā, kā arī uzsvērs inovāciju un izglītības nozīmi. Ražošanas cikliskuma tematu turpinās ātrās modes ražotāja «H&M» (Polija) ilgtspējīgas attīstības vadītāja Agņeška Knera, bet par atkārtotas izmantošanas paņēmieniem runās ielu modes zīmola «Turtlehorn» (Vācija) dibinātāja Marija Vota–Velasko. Prezentāciju par ilgtspējīgas ietekmes zīmola izveidi ir sagatavojusi «Copenhagen Cartel» (Dānija) dibinātāja un galvenā vizionāre Katrīna Lī–Larsena. Savukārt žurnālists un rakstnieks Tūne Tubīasons (Norvēģija) iztirzās jautājumu, kā Skandināvijas–Baltijas aliansei efektīvi integrēt Eiropas Savienības tekstila stratēģiju.

 

Seminārā uzstāsies arī nozares eksperti no Latvijas. Sabiedriskās organizācijas «Zaļā brīvība» dalībniece Dace Akule stāstīs par tekstilizstrādājumu šķirošanu, pārstrādi un utilizāciju Latvijā un ES valstīs, Rīgas Tehniskās universitātes pārstāve Jekaterina Kuzmina runās par modes nozares nākotnes pārdefinēšanu, un uzņēmuma «AJ Power Recycling» vadītāja Solveiga Grīsle ieskicēs modes nākotni tekstila pārstrādē.

 

Seminārs ir paredzēts gan jauniem, gan pieredzējušiem modes māksliniekiem, kuriem ir sava ražošana un kuri attīsta eksportu, taču to aicināti apmeklēt arī citi interesenti. Dalība seminārā — ar iepriekšēju pieteikšanos.

Modes skates

Gaidāmajā Rīgas modes nedēļā savas kolekcijas prezentēs vairāk nekā 15 zīmoli, kuru vidū ir gan debitanti, gan ārzemju ekozīmoli, gan jau sevi pierādījuši vietējie nozares pārstāvji. Arī modes skatēs nozīmīgu lomu ieņems ilgtspējas jautājumi. Buduāra modes zīmols «Amoralle» un ar rokām darinātu galvassegu zīmols «Ksenia Danilova» kopīgi ir sagatavojuši 3D projektu, kas vērš uzmanību uz minimālu materiāla daudzuma izmantošanu. «One Wolf» šosezon priekšplānā izvirza džinsa audumu, pludmales modes zīmols «Slow Beachwear» — peldkostīmu ilgmūžību, bet debitants no Lietuvas «Mild Power» kolekcijā izmanto materiālu atgriezumus.

Uz galvaspilsētas galvenā podija aktuālās tendences demonstrēs zīmoli, kas jau ir iekarojuši stabilas pozīcijas Baltijas valstīs: «Ivo Nikkolo» un «Diana Arno» no Igaunijas, kā arī «Natalija Jansone», «Iveta Vecmane» un «Volga Vintage» no Latvijas. Līdz ar Baltijas modes māksliniekiem šosezon ārzemju modi RFW pārstāv arī zīmoli «Szczygiel» (Polija) un «Moel Bosh» (Uzbekistāna). Vietējā sezonas debitante ir modes māksliniece Guna Nebare ar tāda paša nosaukuma zīmolu. Ar bērnu modes tendencēm iepazīstinās zīmoli «Paade Mode» un «Rock and Mouse». Iedvesmojusies no ekograndža un 90. gadu estētikas, zīmola «Anna Led» modes māksliniece ir sagatavojusi prezentāciju savā studijā.

 

Sadarbojoties atzītiem latviešu modes māksliniekiem un universālveikalam «Stockmann», uz RFW galvenā podija norisināsies īpaša modes skate ar «Nolo», «Anna Led», «Unattached» un «Cinnamon Concept» piedalīšanos. Šo modes skati gatavo viena no Latvijas ievērojamākajām stilistēm un modes emuāristēm Sintija Selicka.

 

Plašāka informācija par 36. Rīgas modes nedēļas programmu — RFW mājaslapā.