Publicitātes attēls

No 7. līdz 13. aprīlim kinoteātros «Kino Bize», «K. Suns» un kultūras centrā «M/Darbnīca» norisināsies starptautiskais īsfilmu festivāls «2Annas», kas ir viens no svarīgākajiem šāda veida notikumiem Baltijā. Šogad festivāls notiks jau 27. reizi, un tā galvenā tēma būs «Ķermenis un miesa». Kopumā festivālā tiks izrādītas vairāk nekā 100 īsfilmas no 25 valstīm. Savukārt «2Annas» industrijas dienas būs veltītas animācijai.

Ziņas Fold 4. aprīlis, 2023

Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls «2Annas» daudzo pastāvēšanas gadu gaitā atspoguļo ne vien neatkarīgās Latvijas un īsmetrāžas kino vēsturi, bet arī ik gadu filmu režisoriem nodrošina iespēju tikties ar industrijas pārstāvjiem, kļūstot par nozīmīgu notikumu kā vietējā, tā starptautiskā mērogā.

 

«Šī gada fokusa programmās vēlamies parādīt, cik daudz un dažādas izpratnes var būt par šķietami tik saprotamu tēmu kā ķermenis un miesa. Cilvēka ķermenis vēsturiski ir bijis refleksijas objekts dažādās filozofiskās tradīcijās, kā arī vizuālajā mākslā. Šogad festivālā pievērsīsimies fenomenoloģiskās tradīcijas pieejā minētajam ķermenim, kur iedibinātais nošķīrums starp ķermeni un miesu paskaidro un ļauj apvienot gan izpratni par ķermeni kā ārēji novērojamu lietu, gan izpratni par miesu kā subjektīvi pieredzēto ķermeni. Šo nošķīrumu festivāla fokusa tēmā esam izvēlējušies arī tādēļ, lai aicinātu skatītāju meklēt pēc iespējams dažādākus veidus, kā lūkoties pašam uz savu ķermeni. Ļoti svarīgi uzsvērt arī mūsdienās tik ļoti būtiskās politikas un ķermeņa attiecības,» stāsta festivāla programmu direktore Laima Graždanoviča.

Īpaši atlasītā konkursa programmā skatītāji varēs iepazīt aktuālo pasaules un Baltijas valstu kino, bet festivāla fokusa programmas tiks veltītas dažādām ar ķermeni saistītām tēmām: «Sieviešu skatiens» apspēlēs slavenās kino teorētiķes un režisores Lauras Mulvejas «vīrieša skatiena» teoriju; «Anima» priekšplānā izvirzīs animācijas kino robežas; «Ķermeņa daba» stāstīs par cilvēku maņu pieredzi, to dažādību un jutekliskumu; programma «Karš (un) pārvarēšanas mehānismi» tapusi sadarbībā ar Kijivas Starptautisko īsfilmu festivālu un rādīs Krievijas karu Ukrainā no pašu karavīru un karā iesaistīto skatpunkta. Festivāla apmeklētājiem būs iespēja izzināt cilvēka ķermeņa novecošanas fenomenu īsfilmu programmā «Nāc tuvāk, lūdzu», kā arī apmeklēt Latvijā un pasaulē atzītās latviešu animācijas filmu režisores Signes Baumanes veidotu animācijas filmu programmu «Ķermenis un miesa». Mazākie festivāla apmeklētāji varēs vērot bērnu īsfilmu konkursa programmu «Ļauj man tuvoties», savukārt jauniešiem un studentiem aktuāla būs īsfilmu konkursa programma «Domā par mani».

 

Līdzās daudzveidīgai filmu un konkursu programmai festivāls piedāvās arī aizraujošus neformālās programmas pasākumus. 8. un 9. aprīlī kultūrvietā «Aleponija» uzstāsies mākslinieki Roberts Gobziņš, Mixmasters Raitis, «Waterflower». Savukārt 15. aprīlī no plkst. 11.00 kinoteātrī «K.Suns» visas dienas garumā līdz pat vakaram tiks demonstrētas animācijas filmas gan bērniem, gan pieaugušajiem.

No 11. līdz 13. aprīlim norisināsies festivāla Industrijas dienu programma «2Annas forums: Animācijas DNS». «Interesanti, ka mēs kā skatītāji uztveram animācijas filmās rādīto ķermeni citādi, vieglāk un ar mazāk aizspriedumiem, sevišķi, ja runājam par kailumu un seksualitāti. Tāpēc Industrijas dienas šogad tiks veltītas visķermeniskākajam filmu žanram — animācijai. No leļļu animācijas, kur katru kadru pavada ķermeņa kustība, līdz eksperimentālajām īsfilmām, kur filmas autors, pateicoties animācijai, spēj iemiesot abstraktas idejas un sapņus,— animācija ne vien atklāj, kas slēpjas ķermenī, bet arī piešķir miesiskumu fenomeniem, ietērpj nozīmes formās un domas — tēlos,» stāsta Graždanoviča. Industriju dienu laikā festivāla apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt diskusijas «Animācija un izplatīšana» un «Animācija un ķermeniskums», kā arī piedalīties rīta nodarbībā ar fizioterapeitu un darboties animācijas darbnīcā ar igauņu režisoru Īlo Pikovu.

 

Kā ierasts, «2Annas» būs iespējams apmeklēt klātienē, un atsevišķas programmas varēs skatīt arī tiešsaistē. Vairāk par festivālu un gaidāmajiem notikumiem — «2Annas» mājaslapā.