Ilustrācija — FOLD

Tuvojoties vasarai, kad gribas vairāk uzturēties ārtelpās, terasēs un ielās, piedāvājam trīs intervijas no FOLD arhīva par netradicionāliem un pat dumpinieciskiem paņēmieniem urbānās telpas iedzīvināšanai.

FOLD 10 Fold 10. maijs, 2023

Sarunās ar «Mind Work Ramps» vadītājiem Jāni Kundziņu, Mārtiņu Sleju, Dāvi Nesenbergu un Tomu Siliņu, ielu mākslinieku Daini Rudeni (Rudens Stencil) un arhitekti Gilmu Teodoru Gilīti (Gilma Teodora Gylytė) atklājas ielas kā galamērķa, satikšanās vietas un dzīves telpas potenciāls. Alternatīvā sporta kultūra, grafiti un padomju mantojuma transformēšana ir tikai daži no veidiem, kā pilsētnieki var apgūt urbāno telpu, taču tas var būt sākums sarunai par jēgpilnu ielu dizainu.

Skeitparks ir arhitektūra. Intervija ar «Mind Work Ramps» — Elīna Lībiete

 

«Mind Work Ramps» ir vadošais skeitparku būvniecības uzņēmums Baltijas valstīs, kas ir realizējis nu jau simtiem alternatīvo sporta veidu infrastruktūras projektu visā pasaulē. Skeita un BMX kultūra ir «Mind Work Ramps» vadītāju Jāņa Kundziņa, Mārtiņa Slejas, Dāvja Nesenberga un Toma Siliņa dzīvesstils, kas jūtams katrā no viņu realizētajiem objektiem.

Rudens gatavs apgleznot Latviju — Miķelis Baštiks

 

Izveidojot 8×8m lielu sievietes portretu uz nama Sarkandaugavā, ielu mākslinieks Dainis Rudens jeb Rudens Stencil ne tikai pievērsis uzmanību sev, bet arī aizsācis projektu par Rīgas apkaimju atdzīvināšanu un ievirzījis diskusiju par ielu mākslu pozitīvā gultnē.

Telpas un domāšanas transformācija. Intervija ar Gilmu Teodoru Gilīti — Paula Gāgane

 

Gilma Teodora Gilīte ir viena no Lietuvas arhitektu biroja «DO Architects» dibinātājiem. Viņas pārliecība, ka arhitektūrai un pilsētvidei jābūt cilvēkcentrētai, palīdzējusi virknei novecojušu ēku pārtapt mūsdienīgās un aicinošās vietās. Gilma enerģiski virza arī Viļņas ielu un publiskās ārtelpas pārveidošanu gājējiem draudzīgākā un zaļākā vidē. Viņa nesen iniciējusi projektu «Rebuild Wonderful Ukraine», kas apvieno Lietuvas un Ukrainas arhitektus, lai dalītos ar pieredzi padomju arhitektūras mantojuma transformācijā.