Foto — Agris Tabaks

Keramiķes Egijas Dambergas izstāde «Sarunas ar matēriju» Siguldas Jaunās pils salonā ļauj iepazīties ar mākslinieces pēdējos gados radītajiem darbiem. Skulpturālās instalācijas, skulptūras un performances video vērš izstādes apmeklētāju uzmanību uz keramikas objektu formas izteiksmību un individualitāti, reizē runājot par vielas matēriju un mākslinieces mijiedarbību ar to. Izstāde skatāma līdz 25. jūnijam.

Ziņas Fold 29. maijs, 2023

Laikmetīgās keramikas izstāde «Sarunas ar matēriju» uzdod jautājumu — kas ir matērija un objekts mūsdienu tik ļoti mainīgajā laikmetā? Izstādes rīkotāji norāda, ka keramika ir galvenokārt matērijas māksla — «zemes masu ierobežošana, saruna, kur roka rada objektu un kuru vada pati māla masa, pats topošais objekts».

 

Keramiķe Egija Damberga savus darbus rada intuitīvi, ļaujot tiem pašiem noteikt savu formu. Māksliniece par savu radošo procesu stāsta: «Formai nevajag, lai mēs tai projicējam savus apzīmējumus. Es vēlos ļaut fizikai izpausties caur mīkstu keramikas masu un saglabāt šīs zīmes cietajā keramikas darbā. Esmu kā starpnieks. Man ir svarīga pieskāriena mijiedarbība ar dažādu vielu masām keramikas darbu izstrādes gaitā — tā ir kā saruna ar mālu masu, ar kuru esam vienlīdzīgi tajā brīdī un abi piedalāmies radīšanas procesā.»

 

Egija Damberga studējusi keramiku Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā. Egijas darbiem raksturīga eksperimentāla pieeja keramikas mākslai, radot ne tikai skulpturālas instalācijas, bet arī performances un multimediālo mākslu. Piedalījusies starptautiskajā laikmetīgās mākslas mesē «Art Vilnius`22», 3. Latvijas keramikas biennāles starptautiskajā konkursa izstādē «Martinsona balva 2021» Marka Rotko mākslas centrā, izstādē «Savējie» eksperimentālajā mākslas telpā «Pilot» un citās izstādēs.

 

Izstāde «Sarunas ar matēriju» apskatāma Siguldas Jaunās pils salonā līdz 25. jūnijam.