Rīga pils. Konkursa publicitātes foto

Rīgas pilī — Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) vēsturiskajā mājvietā — aktīvi norit kastelas daļas pārbūves un restaurācijas darbi. Atjaunotajās telpās tiks veidotas jaunas muzeja ekspozīcijas, tāpēc šogad plānots izsludināt vairākus dizaina metu konkursus. Pirmais no tiem — par ekspozīciju «Livonijas pilis». Darbus konkursam iespējams iesniegt līdz 4. jūlijam.

Ziņas Fold 25. maijs, 2023

Latvijas Nacionālā vēstures muzejs Rīgas pilī atradās kopš 1920. gada līdz pat postošajam ugunsgrēkam 2013. gadā. Laikā no 2024. gada nogales līdz 2025. gada vidum LNVM plāno atgriezties pilī un iekārtot augstvērtīgas ekspozīcijas un izstādes. «Pēc pils pārbūves un restaurācijas darbu pabeigšanas muzejs atgriezīsies savā vēsturiskajā mājvietā ar Latvijas daudzveidīgās vēstures stāstu ekspozīcijām, bagātu izglītojošo un kultūras programmu, aizrautīgu vēlmi rādīt un skaidrot nacionālās kultūras bagātības. Apzināmies, ka mūsu rokās ir ne tikai lielākā muzeja kolekcija Latvijā — gadu gaitā sakrātais latviešu un Latvijas vēstures un kultūras mantojums —, bet arī iespēja līdzveidot tagadni un nākotni, stāstot vēstures stāstu sabiedrībai, iemūžinot šodienu muzeja krājumā un rūpējoties, lai katras paaudzes mantojums tiktu ierakstīts mūsu kultūras audumā,» uzsver LNVM direktors Arnis Radiņš.

 

Pašlaik izsludināts pirmais metu konkurss, lai izraudzītos dizaina un tehniskā projekta izstrādātāju ekspozīcijai «Livonijas pilis». Konkursa mērķis ir iegūt mākslinieciski augstvērtīgu dizaina risinājumu, lai izveidotu muzeja krājuma materiālos balstītu vēstījumu par Livonijas pilīm kā nozīmīgu Latvijas vēstures daļu daudzveidīgai auditorijai.

 

Jauno ekspozīciju plānots iekārtot restaurētajā pils dienvidu korpusa pagrabā, kurā vietumis saglabājušies gan iepriekšējās, 14. gs. uzceltās Livonijas ordeņa pils būvelementi, gan patlaban redzamās 16. gs. būvētās pils amatnieku veikums. Oriģinālos priekšmetus — unikālas vēsturiskās liecības — papildinās multimediji, kā arī vizuāli un taktili elementi aktīvai izziņai.

Konkurss norisināsies vienā kārtā, un tajā piedalīties tiek aicināts plašs pretendentu loks. Nolikumā paredzētajā kārtībā sagatavotos dizaina piedāvājumus vērtēs žūrija, kurā iekļauti gan LNVM speciālisti, gan muzeju nozares profesionāļi, gan dizaina un arhitektūras jomu pārstāvji. Darbus vērtēs: Arnis Radiņš LNVM direktors; Jānis Ciglis, LNVM Arheoloģijas departamenta vadītājs un izstādes satura izstrādes darba grupas vadītājs; Ģirts Boronovskis, LNVM galvenais mākslinieks; Astrīda Burbicka, LNVM Izglītības un komunikācijas departamenta vadītāja; Toms Ķikuts, LNVM direktora vietnieks zinātniskajā darbā; Daina Ratniece, Kultūras ministrijas Arhīvu, muzeju un bibliotēkas nodaļas vadītājas vietniece; Solvita Vība, Latvijas Okupācijas muzeja direktore; Ilona Markuse, arhitekte; Zane Tetere–Šulce, arhitekte, dizainere, LMA vieslektore.

 

LNVM ekspozīcijas «Livonijas pilis» metu konkursa balvu fonds ir 6000 eiro. Plānotā līguma summa par ekspozīcijas dizaina un tehniskā projekta izstrādi un autoruzraudzību laikā līdz 2025. gada septembrim ir aptuveni 107 tūkstoši eiro bez PVN. Darbu iesniegšanas termiņš — 4. jūlijs.

 

Pirms meta piedāvājuma izstrādes konkursa dalībnieki aicināti 31. maijā plkst. 13.00 apskatīt ekspozīcijas telpas Pils laukumā 3, Rīgā. Pietiekties apskatei iespējams vismaz divas darba dienas iepriekš, rakstot uz e–pastu ineta.aunina@lnvm.lv vai zvanot uz 28617851. Telpu apskate citā datumā iespējama pēc iepriekšējas vienošanās, sazinoties pa iepriekš norādīto tālruni vai e–pastu.

 

Plašāka informācija par konkursa norisi, ekspozīcijas koncepcijas apraksts un konkursa nolikums — Elektronisko iepirkumu sistēmā.

 

Plānots, ka šī gada jūnijā muzejs izsludinās vēl citus konkursus — dizaina metu konkursu Rīgas pils atklāšanas izstādes projektēšanai, kā arī otrajā stāvā iekārtojamās sakrālās mākslas un Rīgas pils vēstures ekspozīciju dizaina un tehniskā projekta izstrādei. Šovasar plānots izsludināt arī konkursu LNVM vizuālās identitātes atjaunināšanai.

 

Iecerēts, ka Rīgas pilī izvietotās LNVM ekspozīcijas būs tematiski daudzveidīgas un pielāgotas rekonstruēto telpu raksturam — velvētajos pagrabos izvietosies viduslaiku pilīm veltītā ekspozīcija «Livonijas pilis», restaurētajā kapelā atradīsies sakrālās mākslas ekspozīcija, vēsturiskajā ēdamzālē jeb remterī un līdzās esošajās telpās būs iespējams izzināt Rīgas pils vēsturi. Arhitektoniski neitrālākajās telpās ceturtajā stāvā plānots izveidot visu Latvijas vēstures hronoloģiju aptverošu izstādi gan pašmāju, gan ārzemju viesu auditorijai.