Foto «Publiskie noslēpumi #31» — Visvalds Morkevičs

3. jūnijā ISSP Galerijā norisināsies Rīgas Fotogrāfijas biennāles (RFB) starptautiskā konference «Neērtās tēmas: problēmu risināšana». Pasākumā apspriesto tēmu loks aptvers mūsdienu jaunās paaudzes fotogrāfu centienus pārdzīvot izdegšanu, depresiju, atkarības, trauksmi, vainas sajūtu, toksiskas attiecības un visu veidu emocionālos sabrukumus. Citas RFB «Next 2023» programmas norises turpināsies līdz 23. jūlijam.

Ziņas Fold 29. maijs, 2023

Konference, kuras kurators ir mākslas kritiķis Adams Mazurs (Adam Mazur, Polija), izvērtīs RFB «Next 2023» programmas «neērto» tēmu fokusu. «1980. gadu beigās un 1990. gados dzimušo fotogrāfu paaudzi nesatrauc cilvēces stāvoklis; tā izmisīgi cenšas tikt galā pati ar savu dzīvi. Tas ir redzams viņu darbos, tas ir sajūtams. Bet kāds tad īsti ir viņu sakāmais? Kā viņi tiek galā ar nestabilo stāvokli? Vai fotogrāfija ir terapija vai atkarība?» jautā kurators.

 

Konferencē piedalīsies virkne jaunu, taču sevi jau pierādījušu fotogrāfu no Centrāleiroas un Baltijas: Ukrainas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas, Dānijas un Latvijas. Starpdisciplinārais mākslinieks Saša Kurmazs (Sasha Kurmaz, Ukraina) strādā ar fotogrāfiju, video, publisku intervenci un performatīvām situācijām. Ukraiņu fotogrāfs Sergejs Meļņičenko (Sergey Melnitchenko) ir konceptuālās mākslas un fotogrāfijas skolas dibinātājs, un kopš 2009. gada viņš piedalījies vairāk nekā 150 grupas un personālizstādēs. Abi ukraiņu mākslinieki no dažādiem skatpunktiem dalīsies pārdomās par traumām, ko atstāj karš.

 

Lietuviešu fotogrāfs Visvalds Morkevičs (Visvaldas Morevicius) savos darbos sapludina fotogrāfijas, instalācijas un audivizālos medijus, un fotogrāfiju uzskata par vienu no precizākajiem medijiem, kurā reproducēt realitāti. Konferences laikā viņš skars emocionāla sabrukuma un narkotiku atkarību tēmas. Slovāku māksliniece Zuzana Pustajova (Zuzana Pustaiova) fotogrāfijai pievērsusies pēc mēģinājumiem glezniecībā un pašlaik pēta lomu spēles mūsdienu sabiedrībā, skatot tās kā svarīgu elementu attiecību veidošanās procesos starp dažādām sabiedrības grupām. Konferencē viņa dalīsies ar novērojumiem par ķermeņa uztveri un seksuālo identitāti.

 

Konferences apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt arī par poļu vizuālās mākslinieces, aktīvistes un mākslinieku duo «Kwas» dalībnieces Agņeškas Sejudas (Agnieszka Sejud) pieredzi, pētot dažādus cilvēku identitātes aspektus, ideju par brīvību un apspiedošām sistēmām, kā arī neatkarības ierobežojumiem. Dāņu mākslinieks Inūteks Storks (Inuuteq Storch), kurš nupat nominēts Dāniju pārstāvēt Venēcijas mākslas biennālē 2024. gadā, pēta savu grenlandieša identitāti. Savukārt poļu māksliniece Karolina Vojtasa (Karolina Wojtas) mākslai gust iedvesmu bērnības fantāzijās un atmiņās. Arī latviešu māksliniece Diāna Tamane savus darbus balsta personiskos stāstos, apkopojot un kārtojot viņas pašas un viņas radinieku pieredzi, iespaidus, paradumus un atmiņas.

 

«Domājot par māksliniekiem, kurus aicināju piedalīties šajā konferencē, es lasīju Antoniju Kepinski. Konferences darba nosaukums atsaucās uz vienu no fundamentālajiem konceptiem viņa grāmatā «Trauksme» — uz «jūtu kristalizāciju». Šis koncepts tika saistīts ar fotogrāfiju attīstīšanas procesu un emocionālo stāvokļu materializāciju. Pēcāk atradās vēl labāks termins, kuru izdomājis Kepinskis — «nepiesaistīta trauksme» («free-floating anxiety»). Kad darīšana ir ar trauksmi, bailēm un ar tām saistītiem depresīviem stāvokļiem, laikmetīgā fotogrāfija, bez šaubām, ir uzdevuma augstumos. Taču ar to viss nebeidzas,» norāda Adams Mazurs. «Sekss un narkotikas lielajiem ballētājiem kādreiz sagādāja jautrību, bet nu vairs ne. Nav viegli atrodamu risinājumu, un fotogrāfija ir viena no retajām lietām, kas atlikušas. Parunāsim par to,» aicina kurators.

 

Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmas «Next 2023» starptautiskā konference «Neērtās tēmas: problēmu risināšana» norisināsies 3. jūnijā no plkst. 11.00 līdz 18.00 ISSP Galerijā. Pasākums norisināsies angļu valodā un tā apmeklējums ir bez maksas. Plašāka informācija par konferenci un citām RFB «Next 2023» norisēm — Rīgas Fotogrāfijas biennāles mājaslapā.