Ilustrācija — FOLD

Latvijas Arhitektu savienība līdz 22. jūnijam aicina pieteikt darbus 2023. gada Latvijas Arhitektūras gada balvai — ikgadējam konkursam ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras sasniegumus un stimulēt augstvērtīgas arhitektūras attīstību. Balvai var pieteikt gan Latvijā īstenotus darbus neatkarīgi no autoru valstiskās piederības, gan tādus, kas realizēti citur pasaulē, ja to autoru piederības valsts ir Latvija.

Ziņas Fold 2. maijs, 2023

Tāpat kā citus gadus atlases un starptautiska fināla žūrija divās kārtās vērtēs divu veidu darbus: objektus, kas ir pabeigti un nodoti ekspluatācijā, un procesus — pētījumus, publikācijas, izglītojošus un citus sarīkojumus, kā arī jebkuru citu arhitektūras notikumu. Balvas nolikums paredz darbu vērtēšanu pēc Davosas kvalitātes sistēmas, kas piedāvā astoņus arhitektūras kvalitātes kritērijus — pārvaldība, funkcionalitāte, vide, ekonomika, daudzveidība, konteksts, vietas izjūta un skaistums.

 

Pirmajā kārtā darbus vērtēs atlases žūrija:

  • Mantens Devrīnts (Manten Devriendt), beļģu arhitekts, arhitektūras un dizaina biroja «Sampling» vadošais partneris un žūrijas priekšsēdētājs;
  • Zane Tetere—Šulce, arhitektūras biroja «Open AD» dibinātāja un vadošā arhitekte;
  • Ilze Ratniece, būvniecības uzņēmuma «Rem Pro» vadošā arhitekte;
  • Anda Kursiša, Latvijas Arhitektu savienības Valdes locekle un arhitektu biroja «Virtu» īpašniece;
  • Normunds Tirāns, būvinženieris, inženierzinātņu doktors, praktizējošs būvkonstruktors un būvkonstrukciju projektēšanas biroja «IG Kurbads» vadītājs;
  • Edgars Neilands, arborists, dārznieks un uzņēmuma «Labie koki» vadītājs;
  • Kaspars Vanags, mākslas kritiķis, kurators un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja direktors.

 

Darbu pieteikšanas termiņš — 2023. gada 22. jūnijs. Agrā pieteikšanās — līdz 29. maijam. Finālistu un starptautiskās žūrijas sastāvs tiks izziņots 2023. gada augustā. Balvas pasniegšanas ceremonija plānota 2023. gada 6. oktobrī.

 

Konkursa nolikums — Latvijas Arhitektūras savienības mājaslapā.

 

Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu.