«Vēl vairāk ideju, vēl vairāk arhitektūras, vēl vairāk produktu!» tā ar Latvijas paviljonu 18. starptautiskajā arhitektūras izstādē — «TC Latvija» — iepazīstina koncepcijas autori. Ekspozīcija aplūkos lielveikalu kā arhitektūras un mūsdienu patērētāju kultūras fenomenu, apmeklētājiem piedāvājot horizontālu, daudzveidīgu un demokrātisku telpu, kur vienā plauktā satiekas dažādas izcelsmes un ideju produkti.

Ziņas Fold 11. maijs, 2023

Atzīmējot divdesmit gadus, kopš Latvija pirmo reizi piedalījās Venēcijas biennāles starptautiskajā arhitektūras izstādē, ideju lielveikals «TC Latvija» būs vieta, kur apmeklētāji varēs atrast «visu un vēl vairāk». Mūsdienās lielveikals vairs neaprobežojas tikai ar precēm, tas ļauj teju «apceļot» pasauli un būt netieši iesaistītiem visā, kas pasaulē notiek, tāpēc ekspozīcijā iecerēts akcentēt globālu dialogu ar lokāla lielveikala saturu. Atbildot šī gada izstādes kuratores Leslijas Loko (Lesly Lokko) noteiktajai tēmai — «Nākotnes laboratorija» —, paviljona autori vēlas ne tikai parādīt un runāt par veikalu kā telpu vai arhitektūru, bet rosināt domāt par tā lomu un nozīmi, atsakoties no kritizēšanas un veidojot starpdisciplināru dialogu par nākotni.

 

Ekspozīciju veidos 506 unikāli produkti, ko autori ar mākslīgā intelekta palīdzību radījuši no idejām, kas aizgūtas no dažādiem nacionālajiem paviljoniem pēdējās desmit arhitektūras izstādēs. «TC Latvija» piedāvātie produkti būs izkārtoti ilgtspējīgos moduļu dizaina plauktos, un ekspozīcija ar aizraujošas balsošanas sistēmas starpniecību ļaus paviljona apmeklētājiem izdarīt izvēli plašajā arhitektūras ideju klāstā, tādējādi dodot iespēju ikvienam iesaistīties «Nākotnes laboratorijā».

Venēcijas biennāles 18. starptautiskā arhitektūras izstāde norisināsies no 2023. gada 20. maija līdz gada 26. novembrim. Tās kuratore un mākslinieciskā direktore ir ganiešu izcelsmes skotu arhitekte, akadēmiķe un vairāku grāmatu autore Leslija Loko (Lesly Lokko). Latvijas paviljons atradīsies Venēcijas Arsenālā, vien dažu soļu attālumā no Loko veidotās galvenās izstādes.

 

Latvijas paviljona aktualitātēm Venēcijas biennālē iespējams sekot tā mājaslapā, kā arī Instagram un Facebook kontos.

 

Latvijas paviljona komisārs — Jānis Dripe, Latvijas Republikas Kultūras ministrija. Projekta vadītāja — Austra Bērziņa. Komunikācija — Kalvis Kidals. Dizaina komanda — Ernests Cerbulis, Ints Menģelis, Toms Kampars, Karola Rubene. Kurators — Uldis Jaunzems–Pētersons. Izgatavošana un palīdzība — Mārcis Benužs, Solvita Bernande, Reinis Lansmanis, Markuss Brieze, Jūlija Lazdiņa, Katrīna Mediniece, Kristaps Deičs, Krists Ernstsons, Katerina Korneo (Caterina Coroneo). Skaņa — Andris Strazds. Sadarbības partneri — «DEI Arh», «Rimi», «Smilga», «Magnum NT».