Ilustrācija — FOLD

Šonedēļ svinam vasaras saulgriežus — svētkus, kas kļuvuši par Latvijas identitātes neatņemamu sastāvdaļu. Svinību gaidās pārcilājam FOLD arhīvu un piedāvājam atskatu uz darbiem un notikumiem, kas pievēršas Latvijas dizaina saknēm. «Asketic» veidotais burtveidols, kas veltīts māksliniekam un dizaineram Ansim Cīrulim, nu jau kļuvis par mūsu dizaina klasiku. Izstādē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā atskatījāmies uz Latvijas dizaina pioniera Jūlija Madernieka veikumu. Savukārt arhitektu birojs «DJA» mūsu amatniecības tradīcijas nesis tālāk pasaulē, radot pinumu paviljonu.

FOLD 10 Fold 21. jūnijs, 2023

Dizaineru veltījums Ansim Cīrulim

Grafikas dizaina birojs «Asketic» kopīgi ar zīmolu «Miesai» radījuši oriģinālus produktus ar atsaucēm uz mākslinieka un dizainera Anša Cīruļa veikumu. Grafikas dizaina darbu radīšana uzticēta dizaineriem, kuri ar savu ikdienas darbu aktīvi veido mūsdienu Latvijas dizaina telpu. «Ansis Cīrulis savulaik radīja skaidru latvisku identitāti. Mēs vēlamies to nodot tālāk,» saka Miķelis Baštiks, dizaina studijas «Asketic» galvenais dizainers.

Izstāde «Madernieka stils» Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Jūlijs Madernieks (1870–1955) pavēris ceļu latviešu dizainam, veidojot nozīmīgus sabiedriskos interjerus un mēbeles, radot metus tekstila dizainam, strādājot grāmatu un lietišķajā grafikā, kā arī būdams talantīgs pedagogs un mākslas kritiķis. Atzīmējot Madernieka 150. dzimšanas dienu, 2020. gadā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā tika atklāta vērienīga izstāde «Madernieka stils». «Viegli izrunāt vārdu «stils», bet viņu radīt — mūža darbs,» teicis Jūlijs Madernieks.

Pinumu paviljons Ansī — «DJA»

Pinumu paviljons ir otrais projekts, ar kuru «DJA» piedalījās ainavu arhitektūras festivālā «Annecy Paysages», kas norisinās Eiropas dārzos Ansī pilsētā Francijā. Apvienojot laikmetīgu dizainu un tradicionālu amatniecību, paviljons, kuru pārklāj 262 latviešu amatnieku gatavoti klūgu grozi, ir vasarīga telpa atpūtai un meditācijai.