Foto — Janta Jasjukeviča

Ceturtdien, 29. jūnijā, plkst. 18.00 tiks atklāta fotogrāfijas izstāde «Tulkojums netika atrasts», kurā savus autorprojektus prezentēs ISSP Skolas divu gadu programmas «Attīstot fotogrāfijas valodu» 2021./2023. gada absolventi. Izstāde būs aplūkojama līdz 21. jūlijam ISSP Skolas pop–up galerijā Berga Bazārā Elizabetes ielā 87.

Ziņas Fold 28. jūnijs, 2023

Izstādē «Tulkojums netika atrasts» sevi piesaka septiņi jauni fotogrāfiju autori, ISSP Skolas izglītības programmas «Attīstot fotogrāfijas valodu» absolventi Katrīna Ozoliņa, Marika Parhimuka, Evelīna Zvirbule, Aija Ezerlīce, Janta Jasjukeviča, Kalvis Ābeļkalns un Agita Caune. Programmā divu gadu garumā notika intensīvs mācību process ar laikmetīgās mākslas nozares profesionāļiem un pedagogiem, savukārt izstādes darbi tika attīstīti mākslinieku Ivetas Gabaliņas, Reiņa Hofmaņa un Ievas Epneres vadībā. Izstādes veidošanas mentors — mākslinieks Aleksejs Beļeckis.

 

«Apgūt valodu ir viens no sarežģītākajiem uzdevumiem, ko cilvēks savas dzīves laikā veic. Neskatoties uz to, ka verbālā valoda ir cilvēces vispārpieņemtais veids, kā kodēt apkārtējo pasauli, ikdienā cilvēks daudz vairāk pielieto neverbālās komunikācijas veidus. Ķermeņa valoda, sejas izteiksme, žesti, skatiens, pieskāriens un cilvēka radīti artefakti ir tikai daži no daudz abstraktākās neverbālās saziņas veidiem, kurus mēs dabiski izmantojam brīžos, kad ar runātiem vai rakstītiem vārdiem nepietiek. Kā jebkuru citu valodu, arī precīzu izteiksmi attēla, simbola, skaņas vai kustības formā ir nepieciešams mācīties un pilnveidot, un to mēs bieži vien darām jau pieaugušā vecumā,» norāda ISSP.

Izstādes «Tulkojums netika atrasts» autori prasmi izteikties attēlos attīstīja ISSP Skolā. Izstādes nosaukums ir refleksija par autoru mēģinājumiem tulkot neverbālā valodā to, ko ne vienmēr iespējams ietērpt vārdos. Savos darbos jaunie mākslinieki izmanto skaņu, tausti, ķermeņi, kustību, krāsu, attēlu, žestus, acu skatienus un ārējo izskatu, lai ar fotogrāfijas medija palīdzību fiksētu savas un savu līdzcilvēku emocijas, jūtas, pārdzīvojumus, idejas, novērojumus, atmiņas. Vēlme apgūt un komunicēt neverbāli norāda uz vēlmi tuvoties emocijām, to leģitimizēšanai un sekot vispārīgai nepieciešamībai pasauli tvert arī caur sirdi, ne tikai ar prātu. Tie ir mēģinājumi ārpus vārdos izteiktā nolasīt to, kas mēdz būt izteikts tikai acu skatienā vai dīvainā matu sakārtojumā. Par to, cik precīzi ir šie tulkojumi un vai tie tika atrasti, varēs spriest gan paši autori, gan izstādes apmeklētāji.

 

Izstādes atklāšana notiks 29. jūnijā plkst. 18.00, bet no plkst. 19.00 apmeklētājiem būs iespēja tikties ar autoriem un uzzināt vairāk par viņu darbiem. Atklāšanas vakarā «Riga Last Thursdays» ietvaros izstāde būs atvērta līdz plkst. 22.00.

 

Izstāde «Tulkojums netika atrasts» būs skatāma līdz 21. jūlijam, no otrdienas līdz sestdienai plkst. 13.00–19.00. Ieeja bez maksas.

 

«Tulkojums netika atrasts» ir jau vienpadsmitā ISSP Skolas absolventu izstāde. ISSP Skola ir 2011. gadā dibināta neformālās izglītības platforma laikmetīgajā fotogrāfijā. Skolas mācību programmas piedāvā kvalitatīvu, praksē balstītu izglītību Latvijas jaunajiem fotogrāfiem, kas vēlas paplašināt savu izpratni par fotogrāfijas mediju kā mākslas izteiksmes veidu. Skolā pasniedz tādi atzīti Latvijas fotogrāfi, mākslinieki un kuratori kā Ieva Epnere, Iveta Gabaliņa, Arnis Balčus, Vika Eksta, Ieva Balode, Liāna Ivete Žilde un citi jomas eksperti. Jūnija beigās tiks izsludināta pieteikšanās ISSP Skolas divu gadu programmas «Attīstot fotogrāfijas valodu» jaunajam 2023./2025. mācību gadam.

 

Plašāka informācija par ISSP Skolu un absolventu izstādi — ISSP mājaslapā.