Arhitektūras studijas «Ēter» komanda. Foto — Pēteris Vīksna

28. jūnijā plkst. 19.00–20.30 radošajā kvartālā «Provodņiks» notiks Industriālā mantojuma dienu otrais pasākums — biroja «Ēter» līdzdibinātāju, arhitektu Dagnijas Smilgas un Niklāva Paegles lekcija «Sensorās telpas un jaunais jutīgums». Pirms lekcijas interesenti aicināti doties ekskursijā pa «Provodņika» ēku.

Ziņas Fold 26. jūnijs, 2023

Lekcijā «Sensorās telpas un jaunais jutīgums» Dagnija Smilga un Niklāvs Paegle runās par arhitektūras studijas «Ēter» darbu, kas aptver dažādus mērogus, praksē integrējot eksperimentus un pētniecību, kā arī līdzdarbošanos arhitektūras izglītības procesos.
Lekcijā tiks aplūkotas tēmas, kas ne tikai tuvas un aktuālas «Ēter», bet arī nozīmīgas Baltijas reģiona arhitektūras ainā: jutīgums, dabas izziņa un jaunas attiecības ar publisko telpu.

 

«Mūsu laikmetam ir raksturīga jauna apzināšanās, cilvēku tiekšanās pēc kopīgas klātbūtnē piedzīvojamas taustāmas un fiziski izjūtamas pieredzes. Tieši šeit arhitektūra un dizains var būt īpaši nozīmīgi, lai radītu un atjaunotu publiskas telpas un izglītības iestādes, kas sniedz emocionālu labsajūtu, taktilu un sensoru pieredzei,» norāda «Ēter». Studijas projektu iedvesma nav pati arhitektūra, bet laikmetīgā māksla un kultūras notikumi, industriālais mantojums, mode, ainava un daba, populārā un alternatīvā kultūra, ģeogrāfija un politika. «Ēter» ir pārliecināti, ka interneta kultūras, tehnoloģiju un roku darba mijiedarbībai būs arvien pieaugoša nozīme arhitektūrā un dizainā.

 

Dalība pasākumā — par ziedojumiem. Par dalību klātienes lekcijā sertificētiem arhitektiem ir iespēja saņemt kredītpunktus. Pieteikšanās lekcijai — šeit. Pasākums notiek radošajā kvartālā «Provodņiks» Ganību dambī 63, 2. stāvā, piekļūšana no Aptiekas ielas, ieeja A.

Pirms lekcijas, plkst. 17.30—18.30, interesentiem ir iespēja doties ekskursijā pa «Provodņika» ēku — 360 metrus garo un piecus stāvus augsto bijušo gumijas rūpnīcu «Provodņik», kas reiz bijusi viena no pasaulē lielākajām gumijas preču ražotnēm.

 

Industriālā mantojuma dienas ir pasākumu cikls, kurā notiek lekcijas par agrāko industriālo ēku arhitektūru mūsdienās, to transformāciju, teritoriju reģenerāciju un revitalizāciju. Pasākumos tiks apskatīti arī dažādi projekti ar uzsvaru uz eksperimentiem, sensorām pieredzēm, pētniecības veikšanu, identitāti un kopienas veidošanu. Varēs uzzināt vairāk arī par industriālajām ēkām raksturīgā vēsturiskā stila iezīmēm.

 

Sekot līdzi Industriālā mantojuma dienu jaunumiem iespējams Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā. Pasākumus rīko — radošais kvartāls «Provodņiks»un Latvijas Arhitektu savienība. Pasākuma atbalstītāji: nekustamo īpašumu attīstītājs «Realto», biedrība «Attīstībai un nākotnei», bārs «Auss», biedrība «Plēšas», Latvijas Nacionālā bibliotēka. Pasākumi tiek īstenoti ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.