Liepājas Restaurācijas centra publicitātes foto

Liepājas Restaurācijas centrs, kas nupat kļuvis par «Jaunā Eiropas Bauhaus» oficiālo partneri, jau otro sezonu visas vasaras garumā izglītos interesentus par dažādām restaurācijas nozarē aktuālām tēmām. Izglītojošu lekciju un meistarklašu cikls «Zināt/Novērtēt/Saglabāt» ļaus apgūt dažādas restaurācijas prasmes, dalīties ar pieredzi un viedokļiem, kā arī uzklausīt profesionāļu padomus.

Ziņas Fold 12. jūnijs, 2023

Uzsākot otro darba sezonu, Liepājas Restaurācijas centrs ir izveidojis pop–up koprades restaurācijas darbnīcu, kas ikvienam interesentam nodrošinās kā izglītojošu, tā praktisku atbalstu un restaurācijas darbiem nepieciešamo instrumentu klāstu. Darbnīca ir pieejama ikvienam interesentam, iepriekš sazinoties ar Restaurācijas centru par iespējām veikt sev interesējošos darbus.

 

«Atskatoties uz Liepājas Restaurācijas centra pirmo darbības gadu, varu teikt, ka interese no sabiedrības bija necerēti liela. Tas, protams, priecē un dod iedvesmu turpināt iesākto darbu, lai palīdzētu vēsturisko ēku īpašniekiem arvien labāk saprast sava īpašuma vērtību un rast iespējas to uzturēt tehniski labā stāvoklī. Ikdienišķas rūpes par savu īpašumu mūsu tēviem un vectēviem bija pašsaprotama lieta, bet mūsdienu straujais dzīves temps ir licis mums atteikties no daudzām lietām, ko varam izdarīt savām rokām — tā vietā mēs gaidām speciālistu pakalpojumus pat vairākus gadus. Tāpēc šīs sezonas programmas mērķis būs izglītot un iedrošināt vēsturisko ēku īpašniekus mācīties pašiem uzturēt savu īpašumu kārtībā, apgūstot dažādas restaurācijas metodes, materiālus un darbarīkus, ar kuriem šos darbus vislabāk paveikt. Šīs sezonas nodarbības plānotas kā trīs dienu pasākumi, lai interesentiem būtu iespēja pēc iespējas labāk izprast materiālu un instrumentu pielietošanas īpašības,» stāsta Liepājas Restaurācijas centra vadītājs Ivars Pilips–Matisons.

«Zināt/Novērtēt/Saglabāt» programma

  • 14.–16. jūnijs. Sezonas atklāšana un vēsturisko durvju restaurācijas meistarklase — defektu noteikšana, restaurācijas programmas sastādīšana, restaurēšana.
  • 26.–28. jūnijs. Ievadlekcija vēsturisko logu slēģu restaurācijā. Defektu noteikšana, restaurācijas programmas sastādīšana, materiālu izvēle.
  • 12.–14. jūlijs. Vēsturisko logu slēģu restaurācijas meistarklase. Koka un metāla detaļu restaurēšana, jaunu detaļu izgatavošana un salāgošana ar vēsturiskajām.
  • 24.–26. jūlijs. Ievadlekcija un meistarklase kaļķa mūra atjaunošanā. Materiālu un instrumentu izvēle, defektu noteikšana, virsmu sagatavošana darbam, restaurēšana.
  • 28.–30. jūlijs. Meistarklase kaļķa mūra atjaunošanā. Darbu veikšana pamatu zonā, materiālu izvēle un pielietošanas veidi.
  • 21.–23. augusts. Viena gada jubilejas pasākums un meistarklase vēsturisko logu atjaunošanā. Defektu noteikšana, restaurācijas programmas sastādīšana, restaurēšana.

 

Plašāka informācija par katra notikuma programmu pieejama Liepājas Restaurācijas centra Facebook lapā. Vietu skaits pasākumos ir ierobežots, pieteikšanās dalībai lekcijās un meistarklasēs — šeit. Pasākumu ciklu atbalsta Liepājas pilsētas pašvaldības administrācija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Kurzemes plānošanas reģions.

 

Turpinot attīstīt savu kapacitāti un pakalpojumu grozu, Liepājas Restaurācijas centrs ir pirmā organizācija Liepājā, kas kļuvusi par «Jaunā Eiropas Bauhaus» oficiālo partneri. Ivars Pilips–Matisons norāda, ka turpmāk centrs savus veidotos pasākumus vēl spēcīgāk saistīs ar Eirpopas Zaļā kursa un «Eiropas Jaunā Bauhaus» vadlīnijām, šādā veidā tuvojoties saviem un Eiropas savienības izvirzītajiem mērķiem klimata neitralitātes nodrošināšanā.