Attēls — LMA

No 13. jūnija līdz 7. jūlijam izstādē «Kliedziens» būs skatāmi 2022./2023. studiju gada labākie Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļas absolventu un studentu darbi, kā arī šī gada «SaloneSatellite» izstādei veidotā ekspozīcija «Kas ir tavā galvā?».

Ziņas Fold 7. jūnijs, 2023

LMA Dizaina dienu 2023 izstādes «Kliedziens» mērķis ir atvērt Dizaina nodaļas durvis plašākai sabiedrībai un uzsvērt dizaina procesuālo dabu, turpinot stratēģisko virzienu, kas iesākts jau 2022. gada sākumā, organizējot Dizaina nodaļas 60 gadu jubilejas svinības. Izstāde dod iespēju studentiem realizēties, iesaistīt un izglītot sabiedrību par radošajiem procesiem, kā arī pozicionēt LMA Dizaina nodaļas studiju programmas kā mūsdienīgas, progresīvas un konkurētspējīgas — tādas, kas liek spēcīgu pamatu dizaina attīstībai Latvijā, Baltijā un visā pasaulē.

 

Izstādē «Kliedziens» būs apskatāmi vairāk nekā 30 jauno mākslinieku darbi, kas pievēršas tādām tēmām kā izglītība, mantojums, konceptuālais dizains, sociālā iekļaušana, trauksme un citām. Komentējot izstādei izvēlēto «skaļo»nosaukumu, LMA Dizaina nodaļas vadītāja Maija Rozenfelde stāsta: «Laikā, kad visapkārt valda šajā gadsimtā vēl nepiedzīvots haoss, karš, pandēmija, pārblīvēts informācijas troksnis, ir grūti tapt pamanītam, sadzirdētam un uzklausītam. Nozīmīgas tēmas sabiedrībā tiek risinātas protestu formā, izkliedzot savu sāpi caur Twitter tēmturi vai publicējot pēc iespējas provokatīvāku komentāru. Kliedziens arī katram personīgi ir kā emociju kulminācija, kad uzkrātais ar jaudu nonākt skaļā atklātībā. Visbeidzot, bez kliedziena nav dzīvības, jo tieši tā mēs katrs nākam pasaulē. Līdzīgi arī šajā izstādē tiks piedzīvota studiju procesa kulminācija un katra dalībnieka «piedzimšana» publiskajā telpā.»

 

Absolventu izstādi papildinās spilgtākie darbi no citiem LMA Dizaina nodaļas studiju kursiem, kā arī starptautiskajai dizaina mesei «Salone del Mobile. Milano» dizaina skolu un jauno dizaineru sadaļai «SaloneSatellite» veidotā LMA studentu ekspozīcija «Kas ir tavā galvā?», kas šogad bija skatāma Milānā. LMA profesores Barbaras Ābeles atskats uz «SaloneSatellite» — šeit.

 

LMA Dizaina nodaļas studentu un absolventu izstāde «Kliedziens» apmeklētājiem būs atvērta no 13. jūnija līdz 7. jūlijam, no otrdienas līdz sestdienai laikā no plkst. 13.00 līdz 20.00 Kalpaka bulvārī 13, pirmā stāva zālē, gaitenī un piederošajās telpās. Izstāde slēgta svētku dienās. Tās atklāšana notiks 12. jūnijā plkst. 18.00, savukārt 14. jūnijā plkst. 18.00 nozares profesionāļi un citi interesenti tiek aicināti uz Komunikāciju dienas pasākumu, kura laikā klātienē notiks izstādes darbu prezentācijas.

 

Līdz 2. jūlijam ikvienam interesentam būs apskatāma arī LMA Piektā diplomandu izstāde. Ekspozīcijās LMA ēkās Kalpaka bulvārī 13 un Kronvalda bulvārī 4, kā arī citās lokācijās varēs novērtēt jauno mākslinieku veikumu — vairāku gadu ilga studiju procesa rezultātu. Izstādē būs redzami gan bakalaura, gan maģistra programmu diplomandu darbi no visām studiju nozarēm. Plašāka informācija par diplomandu izstādi — LMA mājaslapā.