Foto — Rīgas dome

No 38 Rīgas Filharmonijas metu konkursa pirmajā kārtā iesniegtajiem priekšlikumiem, žūrija dalībai konkursa otrajā kārtā izvēlējusies sešus metus, kuru autoriem dotas 18 nedēļas laika tālākai ieceres izstrādei. Līdz 16. jūnijam ikviens interesents var iepazīties ar visiem 38 iesniegtajiem darbiem, kas apskatāmi Rīgas Kongresu namā no plkst. 10.00–16.00.

Ziņas Fold 14. jūnijs, 2023

Žūrija norāda, ka konkursā iesniegtajiem darbiem no konceptuālā viedokļa bija atšķirīga pabeigtības pakāpe, un bija redzami dažādi koncertzāļu plānojuma veidi, kā arī atšķirīgi tehnisko telpu zonējuma varianti.  Darba gaitā tika uzklausīti tehniskās komisijas ekspertu viedokļi par saņemto metu atbilstību projektēšanas programmai, akustiskajām prasībām, tehniskajam plānojumam, pilsētvides un ainavas kontekstam, apbūves nosacījumiem un iespējām no tiem atkāpties, transporta risinājumiem, skatuves tehnoloģijai un kompleksa pārvaldīšanas kritērijiem.

 

Pirmajā kārtā iesniegtie meti tika vērtēti atbilstoši «Jaunā Eiropas Bauhaus» principiem — skaistums, ilgtspēja un iekļaušana, izvērtējot:

  • objekta arhitektonisko iekļaušanos pilsētvidē un satiksmes sistēmā;
  • pārbūves koncepciju — Kongresu nama arhitektūras un interjera iekļaušanos priekšlikumā, kā arī pirekšlikuma arhitektoniskās kvalitātes un potenciālu atpazīstamībai;
  • funkcionālo koncepciju — akustisko prasību izpildi, iekšējo funkcionālo telpu grupu izkārtojuma un savstarpējās komunikācijas skaidrību un vides pieejamību.

Žūrija uzsver, ka konkursa pirmās kārtas mērķis bija atlasīt sešus darbus, kas tiktu pilnveidoti konkursa otrajā kārtā, kurā pretendentiem jāsagatavo precīzāki risinājumi, balstoties uz žūrijas locekļu izteiktajiem ieteikumiem un iebildumiem. Iesniegtos darbus trīs dienu intensīvā darbā vērtēja: Pēteris Ratas, arhitekts, Rīgas pilsētas arhitektu dienesta vadītājs; Juris Dambis, arhitekts, Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs, Nacionālās arhitektūras padomes loceklis; Liene Griezīte, arhitekte, Latvijas Arhitektu savienības pārstāve; Indra Purs, ainavu arhitekte, Latvijas Ainavu arhitektu asociācijas valdes locekle; Guntars Ķirsis, VSIA «Latvijas Koncerti» valdes loceklis; Rolandas Palekas, arhitekts, Lietuvas Arhitektu savienības pārstāvis; Karina Kova (Katrin Koov), arhitekte, Igaunijas Arhitektu savienības pārstāve; Deivids Kuks (David Cook), arhitekts, Vācijas Arhitektu asociācijas BDA biedrs, RIBA pārstāvis; Aivars Mē (Aivar Mäe), diriģents, menedžeris (Igaunija); Indra Lūkina, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore; Žūrijas komisijas priekšsēdētājs ir Gatis Didrihsons, arhitekts, Latvijas Arhitektu savienības padomes loceklis, Nacionālās arhitektūras padomes loceklis, Kultūras ministrijas nozīmētais pārstāvis.

 

Plānots, ka konkursa otrās kārtas rezultātus — trīs godalgotās vietas — paziņos šī gada beigās.

Konkursa otrajai kārtai izvirzītie darbi

RIG19900504

EKADEFT

M0L7Y21T0L8

 

RCFNIL4

BALTIC SHINE

TAKE FIVE