Publicitātes foto

9. un 10. jūnijā Cēsis pieskandinās devītais Sarunu festivāls «Lampa», piedāvājot vairāk nekā 300 pasākumu, kur varēs nodoties cieņpilnām sarunām par visdažādākajām tēmām, tai skaitā arī šķietami neērtām un pat pretrunīgām. Šogad festivālā būs iespējams ne tikai trenēties sarunāšanās mākslā, bet arī izvingrināt prātu interaktīvajās spēlēs, ierakstīt podkāstus, iekāpt skolēna un tiesneša «kurpēs», aiziet uz randiņu ar Saeimas deputātu un pat teikt savu prezidenta inaugurācijas runu. Ieeja festivālā ir bez maksas.

Ziņas Fold 6. jūnijs, 2023

«Mēs dzīvojam ļoti trauksmainajā laikā, pilnā ar nedrošību, neziņu un pat bailēm. Tas viss sekmē melnbaltu pasaules redzējumu, dalīšanu savējos un svešos, sarunāšanos ar līdzīgi domājošiem un strīdēšanos ar tiem, kam nepiekrīt. Taču šādos laikos vēl jo vairāk mēs nevaram atļauties nesarunāties. Mūsu skaistā valsts atrodas ģeopolitiski sarežģītā vietā, un mums ir jāspēj būt sarunā par sarežģītiem jautājumiem, likt kopā prātus un kopīgi meklēt risinājumus. Tādēļ šogad festivāla aicinājums ir ieklausīties, lai saprastos. Ieklausīties savās domās un citu viedokļos — jo sarunu ceļš ir vienīgais cieņpilnais un demokrātiskais veids, kā cilvēki visos laikos ir vienojušies par mierīgu kopā sadzīvošanu,» aicina Ieva Morica, Sarunu festivāla «Lampa» direktore.

 

Šogad «Lampas» programma tapusi, sadarbojoties ap 260 dažādu organizāciju un aktīvo iedzīvotāju. Kopumā festivāla teritorijā atradīsies 55 skatuves un teltis, uzstādot jaunu rekordu visā festivāla pastāvēšanas vēsturē. Kā ierasts, festivāla programma būs bagāta ar diskusijām par aktuālo, pretrunīgo un to, par ko nevar nerunāt. To vidū ir viedokļu īssavienojums par elektrības un gāzes cenām, diskusijas par narkotiku apkarošanu (vai varam ko labāku par suņu reidiem), nabadzības neredzamo seju, skolu segregāciju, valsts aizsardzības dienestu un zinātnes attīstību Latvijā. Gaidāmas arī drosmīgas sarunas par to, kā nosargāt demokrātiju un vārda brīvību, kā arī veidot iekļaujošu un noturīgu sabiedrību.

Politika

Runā, ka politika ir sabiedrības spogulis, tādēļ festivālā būs iespēja kārtīgi «pacepties» un klātienē piedzīvot tvitera cienīgos «cepienus» par kvotām sieviešu līdzdalībai, prezidenta vēlēšanu gaitu un iznākumu, politisko nāciju un to, kādu sabiedrību un cilvēkus vēlamies redzēt dzīvojam Latvijā. Bez tradicionālā «Politiķu cepiena» un «Politiķu disko», būs iespējams vērot «Ārpolitikas čempionātu», apmeklēt «Zaļo grilu», kur vērtēs politiķu darbus un nedarbus klimata un vides aizsardzības jomā, aiziet uz randiņu ar Saeimas deputātu un izmēģināt politiskās programmas rakstīšanu ar mākslīgā intelekta rīka «Chat GPT» palīdzību.

Ģimenes lietas

Liela loma festivāla programmā tiks veltīta ģimenes lietām — kā veiksmīgi veidot attiecības ar partneri, kāda ir sieviešu loma ģimenē un sabiedrībā, kā audzināt un motivēt bērnus, un kā cieņpilni atvadīties no tuviniekiem? Šogad savu vārdu teiks arī lauksaimnieki un zemnieki, iesaistot apmeklētājus sarunās par reģionu attīstību un dzīvi laukos.

Par veselību nerunāt nevar

Būtisks festivāla tēmu bloks ir veselība un tās saglabāšana — ko darīt, lai uzlabotu veselību, kādas darbības būtu jāveic, lai izvairītos no saslimšanām? Atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem palīdzēs rast dažādi speciālisti un ārsti. Divu dienu garumā norisināsies diskusijas ar veselības aprūpes nozares speciālistiem par fizisko un mentālo veselību. Būs darbnīcas, kurās atpazīt dažādu saslimšanu pazīmes. Būs padomi un ieteikumi, kā palīdzēt apkārtējiem cilvēkiem, kuri sirgst ar dažādām slimībām, kā reaģēt un palīdzēt brīžos, kad zaudēts kāds no tuviniekiem. Savukārt policisti, mediķi un ugunsdzēsēji dalīsies savā pieredzē par gadījumiem, kuros neapdomīga rīcība ir novedusi pie letāla iznākuma.

Visi gribam dzīvot «zaļi», bet kā?

Ilgtspēja ir vārds, kam ir daudzas nozīmes, un tas sevī slēpj plašus konceptus, taču patiesībā mūs visus interesē viens — kā padarīt mūsu dzīvi daudz draudzīgāku videi ar iespējami mazāku resursu patēriņu, vienlaikus ietaupot arī finanšu līdzekļus. Tieši tāpēc «Swedbank», «Zaļā brīvība», Latvijas Dabas fonds un citas organizācijas arī šogad aicinās aizdomāties par ilgtspējīgu dzīvesveidu. Piemēram, ««Swedbank» Ilgtspējas skatuvē» diskusiju dalībnieki runās par finansiālo brīvību un ilgtspējīgiem nekustamajiem īpašumiem, bet energoefektivitātes tēmas Latvijas energopolitikas kontekstā un dažādas citas, ar dabu saistītas tēmas tiks apspriestas «Enerģijas teltī», «Zaļajā teltī» un vairākās citās festivāla norises vietās.

Reģionos ir spēks

Kultūra dzīvo tur, kur ir tās patērētāji. Sarunu festivāls «Lampa» un Cēsu pilsēta ir spilgts piemērs kultūras dzīvei Vidzemes reģionā. Kultūru baudīt un par to rosināt diskusijas aicinās gan valmierieši, gan liepājnieki, kuri uz festivālu būs atveduši pat savas smiltis. «Reģionu skatuvē» kas top sadarbībā ar «British Council» pārstāvniecību Latvijā, skanēs balsis no visas Latvijas. Kuldīdznieki aicinās piedalīties sarunu spēlē «Lielā tautu staigāšana», bet daugavpilieši apmeklētājiem piedāvās teātra iestudējumu «Meli bez noteikumiem» lasījuma formātā. Kopā ar Latgales viedokļu līderiem sēdēsimies pie kopīgā galda un notiesāsim Latgales «ziloni», šķetinot mītus un meklējot risinājumus samilzušajām problēmām.

 

Festivāla jaunākajiem apmeklētājiem būs iespēja izkustināt gan prātus, gan kājas dažādās aktivitātēs, kas norisināsies «MiniLampa» zonā. Arī šogad festivāla organizatori piedāvās apmeklētājiem pārsteigumus dažādos formātos — būs iespēja iejusties dažādās lomās, improvizēt, ieklausīties tukšumā, asināt prātu dažādās spēlēs un aktivitātēs, kā arī sarunāties un klausīties diskusijās, sarunās un darbnīcās.

 

Pilna festivāla programma — «Lampas» mājaslapā. Daļu no festivāla diskusijām varēs vērot arī tiešsaistē.