Publicitātes attēls

No 2023. gada 22. līdz 25. augustam Liepājā norisināsies vasaras skola «Kūrortpilsētas ainavas: vēsture, kultūra un vide». Pieteikties aicināti dažādu Latvijas augstskolu bakalaura, maģistrantūras vai doktorantūras studenti ar ievirzi vēstures, kultūras un vides attiecību pētniecībā un interesi par identitātes jautājumiem. Vasaras skola piedāvās iespēju apgūt pētniecībā noderīgas zināšanas un prasmes pieredzējušu humanitāro zinātnieku un citu ekspertu vadībā. Dalība programmā ir bez maksas. Pieteikšanās — līdz 30. jūnijam.

Ziņas Fold 19. jūnijs, 2023

Lai gan Liepāja jau izsenis pazīstama kā populāra atpūtas vieta, tā tikai 2022. gadā ieguva kūrortpilsētas statusu. Vasaras skolas veidotāji aicina apdomāt — ko jauniegūtais statuss nozīmē pašai pilsētai un tās iedzīvotājiem; kā cilvēki uztver un apcer savas dzīves telpas pārveidi par kūrortpilsētu; vai iespējams runāt par kūrortpilsētas kultūru un kopienu; kā veidojas sinerģija starp kultūru, dabu, tūrismu un cilvēka veidoto vidi? Četru dienu laikā kopā ar lektoriem no dalības institūcijām un ekspertiem vides zinātņu un arhitektūras jomās studentiem būs iespēja padziļināti pievērsties šiem jautājumiem, līdzdarbojoties vienā no trīs vasaras skolas tematiskajiem blokiem: pilsētas ekosistēmas, kopienas un kultūra.

 

Vasaras skolas ievirze ir izteikti starpdisciplināra un sniegs dažādās jomās studējošajiem iespēju attīstīt teorētisko izpratni un zināšanas par mūsdienās aktuāliem izpētes virzieniem un pieejām. Dalībnieki lekcijās un semināros uzzinās par tādām metodēm kā kartēšana, aptauju izstrāde, biogrāfiskā un dzīvesstāstu pieeja, vizuālizāciju un sajūtu karšu veidošana, arhitektūras un vides izpēte u.c. Praktiskās iemaņas tiks trenētas, dodoties lauka darbā Liepājas pilsētvidē. Publiska diskusija ar pilsētas iedzīvotājiem un pašvaldības pārstāvjiem sniegs ieskatu vietējā kontekstā un problemātikā. Liepājas pilsētas būvvaldes arhitekte Gunta Šnipke pastaigas laikā iepazīstinās vasaras skolas dalībniekus ar kūrortpilsētas vēsturisko un mūsdienu arhitektonisko ainavu. Notiks arī seminārs par telpisko aktīvismu un dalībnieki kopā veidos īslaicīgu un eksperimentālu arhitektoniski performatīvu pilsētvides intervenci.

Pieteikšanās vasaras skolai atvērta līdz 2023. gada 30. jūnijam. Lai pieteiktos, jāiesniedz motivācijas vēstule un īss studējošā interešu apraksts. Nokļūšanu līdz vasaras skolai nodrošina pats dalībnieks, izmitināšana — Liepājas Universitātes dienesta viesnīcā. Papildu informācija un pieteikšanās — Valsts pētījumu programmas projekta «Ideum» mājaslapā.

 

Vasaras skolu organizē: Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūts, Liepājas Universitāte, Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija. Vasaras skolas programmas veido: dzīvesstāstu un mutvārdu vēstures eksperte, LU LFMI vadošā pētniece Dr. philol. Ieva Garda–Rozenberga; literatūrzinātniece un kritiķe, Liepājas Universitātes profesore Dr. philol. Zanda Gūtmane; arhitekte, dizainere un LMA pētniece, vairāku pilsētvides vasaras skolu veidotāja Mg. art. Dina Suhanova, LKA Kultūras un mākslu institūta tradicionālās kultūras un kultūrvēsturiskās ainavas pētniece Dr. art. Ieva Vītola. Vasaras skola tiek rīkota ar Valsts pētījumu programmas projekta «Ideum: Identitāšu ainavas: vēsture, kultūra un vide» (VPP-LETONIKA-2021/2-0008) atbalstu.