Publicitātes foto

Jaunā dizainera Jurģa Grasmaņa krēsls «Median» ieguvis pirmo vietu Japānas pilsētas Higašikavas un arhitekta Kengo Kumas rīkotajā dizaina konkursā, kas šogad bija veltīts āra mēbelēm. «Median» koncepcijas pamatā ir ideja par saiknes atjaunošanu ar dabu — neparastais krēsls vistiešākajā veidā ir atkarīgs no dabas, jo tiek stiprināts pie koka stumbra.

Ziņas Fold 6. jūlijs, 2023

Kengo Kumas rīkotā konkursa mērķis ir radīt dizainu, kas iemieso «Kagu» koncepciju — apzinātības pilnu dzīvesveidu, kas tiecas veidot ciešāku saikni starp cilvēkiem un apkārtējo vidi un rosina uzmanību un rūpes pret sev piederošajām lietām. Dizaina konkurss šogad notika jau trešo reizi, un pēc pandēmijas laika ierobežojumiem Kuma aicināja skolēnus un studentus no visas pasaules radīt mēbeļu dizainu, kas bagātinātu ārtelpā pavadīto laiku.

 

Konkursam tika iesniegti 564 pieteikumi, no kuriem starptautiska arhitektūras un dizaina profesionāļu žūrija izvēlējās 12 darbus, kuru autori prezentēja savu veikumu klātienē Higašikavā. Starp finālistiem bija pieteikumi no Japānas, Dienvidkorejas, Ķīnas, Taivānas, Taizemes un Vācijas, taču augstāko vērtējumu guva Latvijas pārstāvis Jurģis Grasmanis.

 

Jurģa radītais krēsls «Median» simboliski kalpo kā vidutājs starp cilvēku un dabu — lai krēsls funkcionētu, nepieciešami abi. Koka stumbrs kalpo kā konstrukcijas daļa, pie kuras tiek stiprināts sēdeklis, savukārt cilvēka svars nodrošina krēsla stabilitāti, novēršot svārstības un fiksējot stiprinājumus. Šo ideju atspoguļo arī krēslam izvēlētais nosaukums — tulkojot no angļu valodas, «median» nozīmē «tāds, kas saistīts ar vidu».

Krēsla konstrukcija sastāv no sēdekļa, kas izgatavots no izliekta saplākšņa, un diviem masīvkoka stieņiem, kas uzņem slodzi. Stiprinājumu vidusdaļa pārklāta ar dabīgu elastīgu materiālu, kas pasargā koka mizu no bojājumiem, tā cieņpilni attiecoties pret dabu. Stiprinājumu šķērsgriezuma forma veidota ovāla — tas palīdz apturēt stieņus no rotēšanas un nodrošina lielāku saķeres virsmu ar koka mizu. Būtiski, ka «Median» piemērots dažāda resnuma kokiem, jo stiprinājuma stieņus iespējams novietot dažādās pozīcijās.

 

Jaunais dizainers Jurģis Grasmanis nupat pabeidzis trešo kursu Rīgas Tehniskās universitātes Industriālā dizaina bakalaura programmā. Pirms tam viņš studējis arhitektūru, tomēr, strādājot šajā jomā, nolēmis savu karjeru saistīt ar produktu dizainu. Lai pilnveidotu savas zināšanas un gūtu plašāku pieredzi, Jurģis kopā ar studiju biedriem regulāri piedalās dažādās lekcijās, kā arī meklē iespējas piedalīties dizaina konkursos. Jurģi interesē dizains, kas sakņojas vietējā kultūrā, un, līdzīgi kā «Median» dizainā, viņš meklē neparastus tehniskos un konstruktīvos risinājumus. Šo pieeju jaunais dizainers nākotnē iecerējis attīstīt, veidojot pats savus produktus, kā arī sadarbojoties ar dizaina ražotājiem. Sekot līdzi Jurģa jaunumiem iespējams sociālajos tīklos Facebook, LinkedIn un Instagram.

 

Plašāka informācija par «Kagu» dizaina konkursu — tā mājaslapā. Jau ziņojām, ka pagājušajā gadā konkursa finālā iekļuva Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas students Ralfs Ašaks, kura veidotais krēsls «Moro» var kalpot arī kā pārvietošanās līdzeklis.