Publicitātes foto

Lietuviešu arhitektes, biroja «DO Architects» dibinātājas Gilmas Teodoras Gilītes (Gilma Teodora Gylytė) lekcija «Transforming spaces» jeb «Pārveidojot telpu» Industriālā mantojuma dienās pārcelta uz 26. jūliju. Pirms lekcijas interesenti aicināti doties ekskursijā pa «Provodņika» ēku.

Ziņas Fold 18. jūlijs, 2023

Gilma Teodora Gilīte un «DO Architects» veicina novatoriskas pārmaiņas Lietuvā un ir dzinējspēks uz cilvēku orientētā arhitektūrā. No Viļņas pilsētas ielu dizaina rokasgrāmatas līdz padomju laika projektu pārveidei — Gilma rosina domāt par jaunām pieejām telpas, toskait industriālā mantojuma ēku, transformācijai.

 

Lekcijā «Transforming spaces» Gilma stāstīs par arhitektūras pārveidošanu, atjaunošanu un uz cilvēku vērstu telpu, kā arī to, kā dažādas paaudzes veido nākotnes pilsētas un vietas. Tiks aplūkoti tādi projekti kā:

  • iniciatīva «Rebuild Wonderful Ukraine»;
  • Senatoru Pasāža (Senatorių Pasažas);
  • Viļņas ielu dizaina rokasgrāmata;
  • Navahrudakas iela–parks Viļņā;
  • Preilas glābšanas stacija.

Plašāk par Gilmas Teodoras Gilītes pieeju arhitektūrai — FOLD intervijā.

 

Lekcija notiks angļu valodā. Dalība pasākumā — par ziedojumiem. Par dalību klātienes lekcijā sertificētiem arhitektiem ir iespēja saņemt kredītpunktus. Pieteikšanās lekcijai — šeit. Pasākums notiek radošajā kvartālā «Provodņiks» Ganību dambī 63, 2. stāvā, piekļūšana no Aptiekas ielas, ieeja A.

Pirms lekcijas, plkst. 17.30—18.30, interesentiem ir iespēja doties ekskursijā pa «Provodņika» ēku — 360 metrus garo un piecus stāvus augsto bijušo gumijas rūpnīcu «Provodņik», kas reiz bijusi viena no pasaulē lielākajām gumijas preču ražotnēm.

 

Industriālā mantojuma dienas ir pasākumu cikls, kurā notiek lekcijas par agrāko industriālo ēku arhitektūru mūsdienās, to transformāciju, teritoriju reģenerāciju un revitalizāciju. Pasākumos tiks apskatīti arī dažādi projekti ar uzsvaru uz eksperimentiem, sensorām pieredzēm, pētniecības veikšanu, identitāti un kopienas veidošanu. Varēs uzzināt vairāk arī par industriālajām ēkām raksturīgā vēsturiskā stila iezīmēm.

 

Sekot līdzi Industriālā mantojuma dienu jaunumiem iespējams Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā. Pasākumus rīko — radošais kvartāls «Provodņiks»un Latvijas Arhitektu savienība. Pasākuma atbalstītāji: nekustamo īpašumu attīstītājs «Realto», biedrība «Attīstībai un nākotnei», bārs «Auss», biedrība «Plēšas», Latvijas Nacionālā bibliotēka. Pasākumi tiek īstenoti ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.