Daudzdīvokļu ēka «Renaissance Residence» — «Sarma & Norde». Foto — Ansis Starks

Šogad ikgadējam nacionālajam arhitektūras konkursam un nozīmīgākajam apbalvojumam Latvijas arhitektūrā — Latvijas Arhitektūras gada balvai (LAGB) 2023 — pieteikti 37 darbi. Kā ierasts, konkursā iesniegtos darbus atlases žūrija vērtēs divās kategorijās — objekti un procesi. Izvēlētie nominanti tiks izziņoti augustā, savukārt svinīgā apbalvošanas ceremonija norisināsies 6. oktobrī.

Ziņas Fold 7. jūlijs, 2023

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2023 pieteikto darbu klāsts atspoguļo pašreizējo Latvijas arhitektūras vidi, nozīmīgākos procesus un aicina ikvienu domāt par kvalitatīvu arhitektūru, vērtēt to un arī — svinēt. Nominanti, kas tālāk pretendēs uz Latvijas Arhitektūras gada balvu, tiks izziņoti preses konferencē augustā. Pēc šī posma darbu uzsāks fināla žūrija, kuras sastāvā būs eksperti no ārvalstīm, kā arī pārstāvis no atlases žūrijas.

 

Gada balvai pieteiktos darbus žūrija vērtēs pēc sekojošajiem kritērijiem: ideja un koncepcija, projekta vienotība jeb viengabalainība, atbilstība projekta uzdevumam, konteksts un mērogs, rūpība un pamatīgums, kā arī sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība. Gluži kā iepriekšējos gados, arī šogad tiek vērtēti ne tikai objekti — ainavu arhitektūra, vides labiekārtojums, vides objekti, ēkas, interjers un būves rekonstrukcija vai restaurācija —, bet arī procesi — pasākumi, ekspozīcija un scenogrāfija.

Balvai šogad pieteiktas 7 jaunbūvētas sabiedriskās ēkas, 1 individuālā dzīvojamā ēka un 6 daudzdzīvokļu mājas, 8 pārbūves, mantojuma transformācijas, rekonstrukcijas vai restaurācijas projekti, 3 interjeri, 3 ainavu arhitektūras, vides labiekārtojuma un vides objektu projekti, 4 procesi, kā arī 5 komerciālo ēku projekti.

 

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2023 pieteiktos darbus vērtēs atlases žūrija:

  • Mantens Devrīnts (Manten Devriendt), beļģu arhitekts, arhitektūras un dizaina biroja «Sampling» vadošais partneris un žūrijas priekšsēdētājs;
  • Zane Tetere—Šulce, arhitektūras biroja «Open AD» dibinātāja un vadošā arhitekte;
  • Ilze Ratniece, būvniecības uzņēmuma «Rem Pro» vadošā arhitekte;
  • Anda Kursiša, Latvijas Arhitektu savienības Valdes locekle un arhitektu biroja «Virtu» īpašniece;
  • Normunds Tirāns, būvinženieris, inženierzinātņu doktors, praktizējošs būvkonstruktors un būvkonstrukciju projektēšanas biroja «IG Kurbads» vadītājs;
  • Edgars Neilands, arborists, dārznieks un uzņēmuma «Labie koki» vadītājs;
  • Kaspars Vanags, mākslas kritiķis, kurators un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja direktors.

 

Ar konkursam pieteiktajiem darbiem iespējams iepazīties Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.