«Survival Kit 14» vizuālā identitāte — Rūta Jumīte

Laikmetīgās mākslas festivāls «Survival Kit», ko jau 14. reizi organizē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA), šogad no 7. septembra līdz 8. oktobrim notiks pašā Rīgas centrā — Vidzemes tirgū. Šoreiz festivāls piedāvās divas izstādes — festivāla centrālo izstādi «Attāluma draudzības» Ingas Lāces un Alīsijas Nokas (Alicia Knock) mākslinieciskajā vadībā, kā arī projekta «Mākslinieks ir klātesošs» noslēguma izstāde, kurā tiks izstādīti darbi, ko septiņi Latvijas mākslinieki radījuši kopā ar skolēniem no visas Latvijas.

Ziņas Fold 31. jūlijs, 2023

Par festivāla norises vietu šogad izvēlēts Vidzemes tirgus. 19. gadsimta nogalē dibinātais tirgus daudzus gadu desmitus kalpojis ne vien kā tirdzniecības vieta, bet arī satikšanās, pieredzes un ideju apmaiņas telpa. Laika gaitā, mainoties tirgus pārvaldības formātiem un cilvēku iepirkšanās paradumiem, mainījās arī Vidzemes tirgus nozīme kā tirgotāju, tā pircēju acīs, un reiz modernais tirgus jau vairākus gadus gaida savu atdzimšanu.

«Attāluma draudzības» Rīgā un Kauņā

Turpinot laikā un telpā attālināto attiecību tematu starptautiskā līmenī, «Attāluma draudzības» risināsies arī 14. Kauņas biennālē, kas sāksies 25. augustā, un par tās centrālo norises vietu izvēlēta bijusī Kauņas pasta ēka. Arī Kauņas biennāli šogad kūrē Inga Lāce un Alīsija Noka, un kuratores izvēlējušās draudzību mikrovēsturi un starptautisku laikmetīgu alianšu iespējamību pētīt gan Latvijā, gan Lietuvā. Kopumā abās izstādēs piedalīsies vairāk nekā 40 mākslinieku ar stiprām saiknēm ar Āfriku, Austrumeiropu un to diasporām.

 

«Izstādē abās valstīs mēs pētīsim dažādu Āfrikas un Austrumeiropas valstu attiecību vēsturi, kas ir daudz ciešāka nekā daudziem šķiet. Izstādes norises vietas nav izvēlētas nejauši — gan pasta nams Kauņā, gan tirgus ēka Rīgā ir vietas, kas kalpojušas gan informācijas un labumu apmaiņai, gan kopābūšanai. Kā tirgus, tā pasta vēsture ir ne tikai lielu pilsētas vai valsts nozīmes institūciju vēsture. Tā atspoguļo un stāsta arī par to cilvēku pagātni, kuri tirgu un pastu apmeklēja un visplašākajā nozīmē izmantoja to sniegtās iespējas, un, izmantojot šīs «mikrovēstures», mēs aicinām māksliniekus pētīt pagājušo laiku pēdas un radīt savu versiju par līdzāspastāvēšanu nākotnes perspektīvā. Mēs esam pārliecinātas, ka ģeopolitiskās sadrumstalotības laikmetā, kurā dzīvojam, ir svarīgi censties veidot starptautiskas alianses, ko virza nevis varas attiecības, bet draudzība un sadarbība,» stāsta Inga Lāce un Alīsija Noka.

Iedvesmu Rīgas izstādei kuratores smēlušas starptautiskajās konferencēs un festivālos, kas Padomju Savienībā un tās satelītvalstīs kalpoja kā ideoloģisks rīks, taču vienlaikus iesaistītajām studentu, mākslinieku un strādnieku kopienām nereti sniedza jaunas iespējas un perspektīvas, kā raudzīties uz pasauli. «Aukstā kara laikā notikušās konferences, festivāli, sapulces un citi «mieram» un «draudzībai» veltītie pasākumi sociālistiskajās valstīs tika īstenoti stingrā ideoloģijas ietvarā. Vērtības, ko šodien, dzīvojot demokrātiskā sabiedrībā, ar šiem vārdiem saprotam mēs, šajos pasākumos nebija pārstāvētas,» papildina Inga Lāce. Mākslinieki izstādes «Attāluma draudzības» Rīgas daļā aicināti dekonstruēt pagātnes stāstus par studentu apmaiņas programmām un citām mazāk zināmām sociālisma ideoloģijas izplatīšanas metodēm, lai, iedvesmojoties no «mikrovēsturēm», ko stāstīja un joprojām stāsta šo pasākumu dalībnieki, piedāvātu savu redzējumu, kā veidot patiesā solidaritātē balstītas starptautiskās draudzības nākotnē. Daudzu mākslinieku darbi Latvijā tiks izrādīti pirmo reizi.

 

«Kāds «izdzīvošanas komplekts» ir nepieciešams šobrīd, kad pasaule atkal piedzīvo būtiskas pārmaiņas? Latvijas Laikmetīgās mākslas centra un Kauņas biennāles sadarbība, veidojot izstādes «Attāluma draudzības», ir lielisks piemērs, kā atklāt kopīgas perspektīvas, pētot individuālu pagātnes pieredzi un pārvērtējot to no šodienas skatpunkta. Abas izstādes aicinās nevis skatīties uz attālumu, kas mūs šķir, bet gan uz to, kā mūs vieno kopīgā pieredze un nākotnes mērķi,» uzsver festivāla radošā direktore un LCCA vadītāja Solvita Krese. Festivālu papildinās plaša publiskā programma, kurā attāluma draudzības tiks aplūkotas lokālā kontekstā, pētot, kādēļ kopīgu valodu un satikšanās punktus nereti nespēj atrast dažādas kopienas Latvijā, un meklējot risinājumus, kā to tomēr paveikt.

 

Mākslinieks ir klātesošs Vidzemes tirgū

Projekts «Mākslinieks ir klātesošs», kas tiek īstenots ar EEZ grantu atbalstu, sākās šī gada sākumā, un laikā no februāra līdz maijam mākslinieki Kristīne Brīniņa, Vika Eksta, Gundega Evelone, Anda Lāce, Eva Vēvere, Artūrs Punte un Maksims Šenteļevs strādāja sešās Latvijas skolās un kopā ar skolēniem īstenoja laikmetīgās mākslas projektus. Izstādē būs apskatāmi seši mākslas darbi, kas ar dažādu laikmetīgās mākslas mediju starpniecību atklās jauniešiem Latvijas reģionos aktuālas tēmas. Izstādes līdzkuratori un mentori ir mākslinieku kolektīvs «Tenthaus» no Norvēģijas. Savukārt izstādes līdzautori ir skolēni no Rīgas, Liepājas, Jelgavas, Antūžiem, Strenčiem un Aglonas. Viņi izstādē darbosies arī kā mākslas mediatori un stāstīs apmeklētājiem par kopīgi paveikto. Izstāde aktualizēs jautājumus gan par mākslinieku kolektīva lomu un kopienas mākslas darbu vietu laikmetīgās mākslas kartē, gan mākslinieka iekļaušanos izglītības sistēmā un laikmetīgo mākslu kā iekļaujošu rīku tās uzlabošanā.

 

Plašāka informācija par «Survival Kit 14» programmu un dalībniekiem — LCCA mājaslapā. «Survival Kit» organizē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, atbalsta Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Gētes institūts Rīgā, Vācijas Ārējo sakaru institūts un «Rīgas Nami». Kauņas biennāli līdzfinansē Lietuvas Kultūras padome un Kauņas pilsētas pašvaldība.