Foto — Roberts Āboltiņš

Valmieras novada Vaidavā, blakus uzņēma ražotnei atklāts jauns «Vaidava Ceramics» dizaina māla trauku koncepta veikals, kas ļaus interesentiem nesteidzīgā gaisotnē iepazīt un iegādāties uzņēmuma produkciju. Ieguldot 100 000 eiro veikala ēkā un tās labiekārtošanā, uzņēmums cer sniegt pienesumu ne vien savam zīmolam, bet arī lauku tūrismam Vaidavā.

Ziņas Fold 25. jūlijs, 2023

«Vaidava Ceramics» augstu vērtē tradicionālās podniecības tehnikas, vienlaikus eksperimentējot ar māla daudzpusību, lai no tradicionāla trauku ražotāja kļūtu par eksporta tirgū konkurētspējīgu dizaina zīmolu. 2022. gadā no pārdotā apjoma viena trešdaļa produkcijas realizēta ārpus Latvijas robežām — Vācijā, Austrijā, Šveicē, Somijā, Zviedrijā, Dānijā, Francijā, Apvienotajā Karalistē, Amerikas Savienotajās valstīs, Japānā, Austrālijā un Apvienotajos Arābu emirātos. Sadarbības partneriem un klientiem novērtējot augstvērtīgo trauku dizainu, vietējo izejmateriālu un roku darbu, ik gadu uzņēmumam izdodas slēgt jaunus līgumus un audzēt eksporta apjomu.

Meklējot jaunus eksporta tirgus, apmeklējot starptautiskas izstādes un redzot veiksmīgas pasaules pieredzes, jau vairākus gadus uzņēmums vēlējies izveidot savu koncepta veikalu blakus ražotnei. «Ārzemju pieredzes apmaiņas braucienos novēroju, ka katrai sevi cienošai ražotnei blakus ir gaumīgi iekārtots veikals. Nav noslēpums, ka arvien mazāk pasaulē ir sastopami dizaina trauku zīmoli, kuru komanda uz vietas rada dizainu un turpat ražo traukus. Nereti zīmola vārds pieder kādai skandināvu vai Eiropas valstij, bet reālā ražošana notiek Āzijā, Spānijā vai Portugālē. Mēs varam būt lepni, ka paši visu darām uz vietas desmit pieredzējušu cilvēku komandā, nodrošinot visus posmus — gan roku darbu trauku gatavošanā, gan dizaina procesu, gan pārdošanu. Man ir gandarījums, ka kopā ar uzņēmuma līdzīpašniekiem mums ir izdevies izveidot jaunu koncepta veikalu, kas mums paver plašākas iespējas uzņemt klientus. Turpmāk varēsim nodrošināt nesteidzīgu trauku kolekciju iepazīšanu, kvalitātes novērtēšanu un iegādi, cienājoties ar kafiju un baudot Vaidavas skaisto dabas ainavu no jumta terases. Šis nav tikai veikals, tā ir pavisam jauna iepirkšanās pieredze ar pievienoto vērtību, turklāt atbilstošā vidē, kādā redzam savus traukus,» stāsta uzņēmuma vadītājs Miks Balodis.

 

Viņš norāda, ka «Vaidava Ceramcs» ir apliecinājums tam, ka arī Latvijas laukos iespējams īstenot veiksmes stāstu — vienkāršai māla ražotnei piešķirot pasaules skatījumu, ieguldot neatlaidīgu darbu un liekot lietā prasmes, ko vietējie cilvēki nodod no paaudzes paaudzē, iespējams izveidot starptautiski atpazīstamu zīmolu. Vaidavas pagastā dzīvo mazāk nekā tūkstotis iedzīvotāju, un uzņēmuma pārstāvji cer, ka jaunais koncepta veikals, palīdzēs piesaistīt vietējos un ārzemju tūristus, piedāvājot meistarklases, ekskursijas un vietu pasākumu rīkošanai.