Dizains un attēls — Laura Elīna Egle

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Grafikas dizaina bakalaura programmas absolvente Laura Elīna Egle ir izstrādājusi prototipu digitālam rīkam interpunkcijas prasmju pārbaudei. Lietotni «Komati» papildina reklāmas materiāls pastkaršu un plakātu formātā, modelējot iecerētās auditorijas uzrunāšanu un iesaistīšanu.

Ziņas Fold 14. augusts, 2023

Laurai Elīnai Eglei ideja diplomprojektam radās, vasaras prakses laikā strādājot tepat FOLD kā redaktores asistentei. «Gatavojot recenzijas un būvējot pašai savu tekstu, es labi zināju, ka nepratīšu salikt komatus. Gandrīz fiziski jutu, kā komats mani vēro katrā teikumā, skatoties, kur to ievietošu un kādu funkciju tam piešķiršu,» stāsta autore.

 

Digitālais rīks «Komati» ir radīts pieaugušo auditorijai, pārskatāmā un ērtā veidā ļaujot atkārtoti iepazīties ar teikumu uzbūvi un to pārvaldošajiem principiem. Pēc vidusskolas beigām lielākā daļa pieaugušo pārtrauc izkopt un uzlabot savas valodas un interpunkcijas prasmes, nereti nonākot pie pārliecības trūkuma par komatu lietojumu savos tekstos. Pieejamie resursi — latviešu valodas gramatikas rokasgrāmatas un apjomīgā Ainas Blinkenas grāmata «Latviešu interpunkcija» pieprasa patstāvīgu iedziļināšanos un apjomīgu laika resursu.

 

«Komati» sniedz iespēju pārbaudīt savas zināšanas caur valodas treniņu, gūstot arī atgriezenisko saiti par savu veikumu. Rīks sastāv no 12 teikumu komplekta, ko pavada antropomorfizēts komats, pēc katra izpildītā teikuma piedāvājot arī tā teorētisko skaidrojumu un uzbūves shēmu. «Komati» tiecas radīt pieredzi, kas mazinātu ar interpunkciju saistīto satraukumu un mainītu ikdienišķā rakstītāja attiecības ar gramatiku.

Rīka prototips ir veltīts interpunkcijas lietojumu teikumos ar saikļiem «un», «bet», «tomēr» un «taču». Rīku iespējams attīstīt tālāk, veidojot modulāru sistēmu, kas palīdz atkārtot gramatikas likumus teikumos ar pakārtojuma saikļiem, iespraudumiem, tiešo runu, uzrunu un citām konstrukcijām. Lietotnes vizuālais kods veidots, ievērojot vienkāršību — melns teksts uz gaiša fona ar akcenta krāsām, kas norāda uz izpildīto teikumu pareizību, «serif» un «sans-serif» burtveidoli, lai vienu no otra nošķirtu piemērus un paskaidrojošos tekstus.

 

«Ikdienā mēs nemēdzam izaicināt savas valodas prasmes, taču tieši treniņš un saskarsme mums var palīdzēt zināšanas uzlabot. Aktuālā diskursa sakarā noteikti vērts minēt, ka — lai gan valoda ir mainīgs organisms, svarīgi ir rūpēties par tās pamatiem un sekot līdzi savai valodai, lai šajā mainīgajā laikā nepaliekam nesaprasti,» rezumē diplomande Laura Elīna Egle, kura iecerējusi projektu attīstīt par pilnas funkcionalitātes lietotni.

Projekts tapis sadarbībā ar skolotāju un vienu no pasaules diktāta latviešu valodā rīkotājām Sarmīti Ružu. Darbu vadīja LMA lektore Ilze Dobele, programmēto risinājumu veidojis Valters Grišāns. Skenējot QR kodu, saīsinātu «Komatu» versiju iespējams lejuplādēt «App Store». Iepazīties ar citiem projektiem iespējams LMA diplomdarbu virtuālajā galerijā.