Dizains — Liene Cīrule, foto — Dita Deksne

Noslēdzot studijas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Produktu dizaina apakšnozarē, Liene Cīrule ir radījusi gredzenus, kas palīdz pārvarēt trauksmainas ikdienas situācijas. Apsudrabotās misiņa rotaslietas «Mierrīks» pilda ne tikai estētisku, bet arī funkcionālu lomu, novadot nēsātāju nervozo enerģiju.

Ziņas Fold 9. augusts, 2023

«Mierrīks» ir parafrāze par popularitāti ieguvušajiem kabatas izmēra trauksmes rīkiem (angliski — fidget tools), kas sākotnēji tika mērķēti bērnu un jauniešu auditorijai. Lai arī viņu vidū dīdīšanās un dažādu objektu knibināšana ir izplatītāka, nu arī pieaugušie bieži izvēlas lietot trauksmes rīkus, lai mazinātu stresa izpausmes.

 

Sērija «Mierrīks» ir trīs gredzeni, kuru pamatnēs un kustīgajās virsmās iestrādāti magnēti. Tie katram gredzenam sniedz savu kustības variāciju un knibināšanas iespēju — slīdēšanu, rotāciju vai taustiņus. ««Mierrīks» paredzēts ikdienas nēsāšanai cilvēkiem ar trauksmi vai vēlmi aizvietot kādu no nelabvēlīgajiem paradumiem, piemēram, nagu graušanu vai matu virpināšanu,» skaidro autore Liene Cīrule.

Gredzenu dizains ir minimālistisks un neuzbāzīgs, neskatoties uz to masīvo izmēru. Integrējot trauksmes rīku rotaslietā, knibināšanu iespējams veikt neuzkrītošā, nekaitīgā un vienmēr pieejamā veidā. Autore produktu plāno attīstīt un šobrīd eksperimentē ar citiem stiprinājumu veidiem, virsmu lielumiem un formām.

 

Lienes bakalaura darba vadītājs ir LMA lektors Māris Mortukāns. Iepazīties ar citiem projektiem iespējams LMA diplomdarbu virtuālajā galerijā.