Animācija — Katrīna Sadovņikova

Fotogrāfe Una Tāla šogad absolvējusi ISSP Skolas programmu «Attīstot fotogrāfijas valodu», kā arī saņēmusi atzinības starptautiskā melnbalto fotogrāfiju konkursa «MonoVisions» portretu un kailfoto kategorijās par fotosēriju «Her Northern Roots» un fotogrāfiju «The Shooting Stars». Rubrikā «Forša fīča» Una stāsta par savu ikdienas sabiedroto — «Fujifilm X100F» kameru.

Forša fīča Fold 11. augusts, 2023

«Man ir bijušas dažādas foto kameras, bet «Fujifilm x100F» manu radošā darba procesu ietekmējusi ļoti pozitīvi. Ar to viennozīmīgi sāku fotografēt daudz vairāk, kaut vai praktisku iemeslu dēļ — tā nav smaga. Pateicoties kameras izmēram, to varēju ņemt līdzi tāpat kā telefonu. Tā bija klātesoša praktiski visos notikumos, kuros piedalījos. Ar šo kameru ir fotografētas vairākas fotosērijas, tās tehniskie parametri dod arī labas izšķirtspējas attēlus.

Mazā kamera man palīdzējusi fotografēt portretus. Cilvēkiem, kuri nav pieraduši fotografēties, mazā kamera nerada tik lielu stresu kā lielās kameras. Tā ir klusa, nemanāma. Kamerai ir pieejamas tikai divas maināmas lēcas; tas vienkāršo darba procesu — ir jāiztiek ar to, kas ir. Jau kādu laiku ikdienā fotografēju ar citu — ļoti labu, arī nelielu kameru, tomēr atkal un atkal atgirežos pie «Fuji» kameras. Tā ir kā manas rokas pagarinājums, un ar to darboties ir kā kustināt pirkstus — teju pašsaprotami.»

Unas Tālas fotosērija «Her Northern Roots»/«Ziemeļmeitas kods» ir daļa no plašāka projekta — grāmatas par Latvijas sievietēm ar ziemeļu saknēm, kas tapusi sadarbībā ar autori Kristīni Kutuzovu. «Ceļojums pagātnē, lai izpētītu ciltsrakstu un pēctecības ietekmi katras sievietes pasaules uzskatu veidošanā,» tā izdevumu komentē autores. «MonoVisions» apbalvotās fotogrāfijas no šīs sērijas iespējams apskatīt konkursa mājaslapā.