Sandro Millers, 2014. Diānas Arbusas foto «Identiskie dvīņi» (Rosella, Ņūdžersija, 1967). © Sandro Miller /«Gallery Fifty One Antwerp»

No 26. augusta līdz 29. oktobrim Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) būs skatāma starptautiski pazīstamā amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera darbu sērija «Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem», kurā mākslinieks pārfrazē vairāku 20. gadsimta fotogrāfijas klasiķu veidotos attēlus — gan slavenību portretus, gan nepazīstamu cilvēku tēlus, kuri kļuvuši slaveni pateicoties konkrētām fotogrāfijām. Šodien, 24. augustā, plkst. 16.30 LNMM notiks lekcija, kurā Millers stāsta par savu daiļradi.

Ziņas Fold 24. augusts, 2023

Izstāde rīkota sadarbībā ar Madrides kultūras projektu kompāniju «diChroma photography». Unikālā fotomākslas ekspozīcija ir divu radoši spilgtu personību — itāļu izcelsmes amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera (Sandro Miller, Sandro) un ievērojamā amerikāņu kino un teātra aktiera Džona Malkoviča (John Malkovich) — kopdarbs. Viņus saista gadiem ilga draudzība, un Malkovičs vairākkārt bijis Millera modelis.

 

Darbu sērijā «Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem» («Malkovich, Malkovich, Malkovich: Homage to Photographic Masters») Sandro rekonstruējis atpazīstamu 20. gadsimta fotogrāfiju kompozīcijas, apgaismojumu, modeļu pozas un ietērpu. Tikai attēlotās personas — Ērvinga Penna stūrī iedzītais Trūmens Kapote, Bērta Stērna izģērbtā Merilina Monro, Dorotejas Langes klasiskā imigrantu māte, Ričarda Avedona vīrs ar bitēm, Roberta Mapltorpa pašportrets un daudzas citas — ir aizstātas ar Džonu Malkoviču. Mākslinieku — fotogrāfa un aktiera — tandēms veido aizraujošu un kritisku spēli starp kanonizētajiem attēliem un to atkārtojumiem, ironiski komentējot atsevišķu personību un tēlu ietekmi fotogrāfijas attīstībā.

Sandro Millers (1958) ir guvis izcilus panākumus reklāmas un portretu fotogrāfijā, sadarbojoties ar daudziem ietekmīgiem zīmoliem («American Express», «Coca–Cola», «BMW») un žurnāliem («Forbes», «GQ», «Esquire»). Paralēli viņš attīsta mākslas projektus foto un kino jomā. Autora personālizstādes rīkotas Atlantijas okeāna abās pusēs — sākot no mājām Čikāgā līdz Eiropas un Āzijas muzejiem un izstāžu zālēm.

 

Rīgā aplūkojamā darbu sērija guvusi plašu atzinību — bijusi daudzkārt izstādīta, reproducēta un recenzēta. Tagad, deviņus gadus pēc pirmās eksponēšanas Katrīnas Edelmanes galerijā Čikāgā (Catherine Edelman Gallery, 2014) un prezentācijas nozīmīgajā Arlas foto festivālā (Les Rencontres d’Arles Photographie, 2015), tā būs pieejama arī interesentiem Latvijā. Jāatzīmē, ka 2015. gadā Sandro projekts ir saņēmis prestižo «Lucie Foundation» balvu kategorijā «International Photographer of the Year».

 

24. augustā plkst. 16.30 Sandro Millers ar lekciju par savu daiļradi uzstāsies Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Saruna notiks angļu valodā un uz to aicināts ikviens interesents, iepriekš aizpildot pieteikšanās anketu.

 

Darbu sērija «Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem» skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas Kupola zālē no 26. augusta līdz 29. oktobrim. Vairāk par izstādi — LNMM mājaslapā.