Publicitātes foto

Trešdien, 9. augustā, plkst. 19.00 radošajā kvartālā «Provodņiks» notiks arhitekta, Rīgas Tehniskās universitātes profesora, Arhitektūras vēstures un teorijas katedras vadītāja Jāņa Krastiņa lekcija ««Ķieģeļu stils» Latvijas arhitektūrā». Pirms lekcijas interesenti aicināti doties ekskursijā pa «Provodņika» ēku.

Ziņas Fold 7. augusts, 2023

«Ķieģeļu stils» bija viens no 19. gs. otrajā pusē valdošā eklektisma stila formālajiem novirzieniem. Tam raksturīgas ķieģeļu virsmas ar figurālā mūrējumā veidotām arhitektoniskās apdares detaļām. Celtņu fasādēs tās parasti izkārtotas eklektismam tipiskajā vienmērīgajā ritmā un piesātinājumā. Šī stilistika sastopama visdažādāko funkciju ēku arhitektūrā, bet visvairāk to izmantoja, ceļot saimnieciska un rūpnieciska rakstura ēkas. Fabriku ēku arhitektūrā tā bija tikpat kā norma. Īpaši daudz ražošanas ēku uzcelts Rīgā 19. gs. otrajā pusē un 20. gs. sākumā, kas bija pilsētas vēsturē visstraujākās attīstības periods. Iespaidīgi «ķieģeļu stila» ražotņu ansambļi šajā laikā tapuši arī Liepājā un dažās citās vietās Latvijā.

 

20. gs. sākumā, kad eklektismu nomainīja jūgendstils, ķieģeļu virsmas celtņu fasāžu arhitektūrā ieguva jaunu estētisko saturu, no būvmateriālā modelētas formas kļūstot par mākslinieciskās kompozīcijas sastāvdaļu, kas īstenota konkrētā, no citiem atšķirīgā materiālā. Spilgts šīs estētikas piemērs ir bijušās gumijas un gutaperčas fabrikas «Provodņik» ēka Rīgā, kas celta 1913.–1914. gadā pēc pazīstamā Šveices būvinženiera Robēra Maijāra (Robert Maillart) projekta.

 

Jāņa Krastiņa lekcija par «ķieģeļu stilu» notiks 9. augustā plkst. 19.00 radošajā kvartālā «Provodņiks» Ganību dambī 63, 2. stāvā, piekļūšana no Aptiekas ielas, ieeja A. Dalība pasākumā — par ziedojumiem. Par dalību klātienes lekcijā sertificētiem arhitektiem ir iespēja saņemt kredītpunktus. Pieteikšanās lekcijai — šeit.

Pirms lekcijas, plkst. 17.30—18.30, interesentiem ir iespēja doties ekskursijā pa «Provodņika» ēku — 360 metrus garo un piecus stāvus augsto bijušo gumijas rūpnīcu «Provodņik», kas reiz bijusi viena no pasaulē lielākajām gumijas preču ražotnēm.

 

Industriālā mantojuma dienas ir pasākumu cikls, kurā notiek lekcijas par agrāko industriālo ēku arhitektūru mūsdienās, to transformāciju, teritoriju reģenerāciju un revitalizāciju. Pasākumos tiks apskatīti arī dažādi projekti ar uzsvaru uz eksperimentiem, sensorām pieredzēm, pētniecības veikšanu, identitāti un kopienas veidošanu. Varēs uzzināt vairāk arī par industriālajām ēkām raksturīgā vēsturiskā stila iezīmēm.

 

Sekot līdzi Industriālā mantojuma dienu jaunumiem iespējams Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā. Pasākumus rīko — radošais kvartāls «Provodņiks»un Latvijas Arhitektu savienība. Pasākuma atbalstītāji: nekustamo īpašumu attīstītājs «Realto», biedrība «Attīstībai un nākotnei», biedrība «Plēšas», Latvijas Nacionālā bibliotēka. Pasākumi tiek īstenoti ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.