Foto — Ansis Starks

Latvijas Arhitektūras gada balvas finālam šogad izvirzīti divpadsmit projekti, kas cīnīsies par augstāko apbalvojumu Latvijas arhitektūrā. Konkursa svinīgā ceremonija un balvu pasniegšana norisināsies 6. oktobrī.

Ziņas Fold 15. augusts, 2023

Šogad ievērojami sarucis Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteikto darbu skaits, aktualizējot jautājumus par balvai nominēto objektu izlasi un žūrijas darbu. «Daudzos pieteiktajos darbos trūka svaiguma un vienlīdzības projektu izpildē — bija redzams un vērtējams neprofesionālisms un arhitektu līdzdalības trūkums projektos,» tā pieteiktos darbus komentēja žūrijas pārstāve, Latvijas Arhitektu savienības valdes locekle un arhitekte Anda Kursiša. Savukārt arhitekte un žūrijas locekle Zane Tetere–Šulce atzīmēja, ka konkursa pieteikumos ir prieks un gandarījums redzēt objektus, kas izceļ patiesumu un kas ir veidoti ar vienotu izpratni par augstvērtīgas vides principiem.

 

Bez jau minētajiem žūrijas locekļiem pirmajā kārtā darbus vērtēja arhitektūras biroja «Sampling» vadošais partneris Mantens Devrīnts (Manten Devriendt), būvniecības uzņēmuma «Rem Pro» vadošā arhitekte Ilze Ratniece, būvinženieris un būvkonstrukciju projektēšanas biroja «IG Kurbads» vadītājs Normunds Tirāns, arborists un uzņēmuma «Labie koki» dibinātājs Edgars Neilands, kā arī kurators un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja direktors Kaspars Vanags. Nākamajā konkursa norises posmā divpadsmit nominētos darbus vērtēs un lēmumu par galvenajām balvām pieņems starptautiska fināla žūrija.

 

Gada tēma

Par šī gada pieteikto darbu vienojošo tēmu teik izvirzīts jautājums «Ambiciozitāte arhitektūrā: godīga un iespējama?». Žūrijas priekšsēdētājs Mantens Devrīnts uzsver, ka visi žūrijas pārstāvji vēlas redzēt taisnīgu un iekļaujošu arhitektūras vidi sev apkārt, kas izceļ vērtības un godīgumu gan pret sevi, gan sabiedrību.

 

Nominanti

Dailes teātra priekšlaukums

Autori: «MADE arhitekti» sadarbībā ar Evelīnu Ozolu un Edgaru Zvirgzdiņu

Mauriņa klīnika

Autori: «Didrihsons arhitekti»

Gustava biznesa centra 1. kārta

Autori: «Vilnis Mičulis»

Klēts ēkas pārbūve par tūrisma mītni

Autori: «Arhitektu birojs MG arhitekti»

Koka biroju ēka Lizumā

Autori: «MADE arhitekti»

Mācību centrs ar solāro jumtu Mārupē

Autori: «GoodPattern»

Mārupes mūzikas un mākslas skolas pārbūve

Autori: «AR.4» sadarbībā ar Ievu Rītu

Ogres Valsts ģimnāzija

Autori: «NAMS»

Rīgas Cirka vēsturiskās arēnas pārbūve

Autori: «NRJA»

Starptautisks pilsētplānošanas pasākums «MadCity Riga 2022 «Krīze pilsētā»»

Autori: «Grupa93»

Valmieras Kurtuve

Autori: «Sudraba Arhitektūra»

Zāļu pagatavošanas nodaļa

Autori: «MUUD»

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023 ietvaros no 2. līdz 6 oktobrim norisināsies Arhitektūras nedēļa, kas ir arhitektūrai veltīta pasākumu programma ar lekcijām, diskusijām un ekskursijām. Arhitektūras nedēļas pasākumu sēriju noslēgs svinīgā apbalvošanas ceremonija, kas 6. oktobrī norisināsies VEF kvartāla mākslas un kultūras telpā «Vasarnīca». Ceremoniju būs iespējams apmeklēt gan klātienē, gan arī vērot tiešsaistē. Savukārt Baltajās naktīs, 2023. gada 9. septembrī, tiks atklāta nominantu izstāde, kas līdz 16. oktobrim būs apskatāma pilsētvidē iepretim Latvijas Arhitektu savienības namam, Torņa ielā 11.

 

Vairāk informācijas par Latvijas Arhitektūras gada balvu — Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.