Publicitātes attēls

Arhitektu biroja «NRJA» iniciētā pop–up izstāžu galerija «MAD telpa», kas veltīta mākslai, arhitektūrai un dizainam, turpina savu darbību jaunā formātā. Šodien, 24. augustā, plkst. 18.00 kādreizējās Kompartijas komitejas ēkas 420. kabinetā notiks jaunās sezonas atklāšana.

Ziņas Fold 24. augusts, 2023

MAD telpa 2020. gadā aizsākās kā protests pret valdības lēmumu ēku Elizabetes ielā 2 nojaukt, lai tur būvētu nacionālo koncertzāli, kļūstot par vietu diskusijām par padomju un postpadomju arhitektūras mantojumu. 2021. gadā MAD telpa un tās autori «NRJA» saņēma Latvijas Arhitektūras gada balvu kategorijā «Procesi». Pasniedzot balvu, fināla žūrija atzīmēja: «Ar šo tiek atzīta diskusijas sākšana par esošās arhitektūras vērtībām. Tas nav viegli, apvienot arhitektus, lai aizstāvētu kultūrvēsturisko mantojumu, kuru veido arhitektūra, kad tās kvalitāte, kā piemēram, modernismā, netiek atzīta.»

 

Jaunajā sezonā tiks turpināts pop–up galerijas formāts, nododot MAD telpu dažādiem arhitektiem, māksliniekiem un dizaineriem. Septembra, oktobra un novembra ceturtdienās notiks izstāžu un instalāciju atklāšanas, kurās autori ar stāstījumu prezentēs savus darbus. Lai veicinātu diskusiju un sasniegtu plašāku auditoriju, šie stāstījumi tiks filmēti un publicēti «MAD tales» Youtube kontā.

 

24. augustā plkst. 18.00 jaunā MAD telpas sezona tiks atklāta ar tās kuratoru — arhitektu biroja «NRJA» veidotu pastāvīgo instalāciju, kas 420. kabinetā būs apskatāma līdz pat decembrim. 438. kabinetā atjaunota iepriekšējā pop–up galerija, kurā katru vai katru otro nedēļu būs apskatāma jauna izstāde. Nākamā izstādes atklāšana gaidāma 7. septembrī, kad arhitekts un šī gada Venēcijas arhitektūras biennāles līdzautors Ernests Cerbulis pievērsīsies eksperimentālajai saglabāšanai arhitektūrā. Otrajā MAD telpas sezonā piedalīsies arī arhitekts, fotogrāfs un postmodernisma entuziasts Gustavs Grasis, arhitektūras kritiķis un platformas «A4D» redaktors Artis Zvirgzdiņš, arhitekti Edgars Jane un Šarlī Blodel (Charly Blödel), RISEBA arhitektūras studenti, dizaina birojs «H2E», ainavu projektēšanas darbnīca «Alps», arhitektūras studija «Sija», kā arī dizaina un arhitektūras konkursu platforma «Tandēms».

 

MAD telpas pirmo sezonu pārtrauca Valsts Nekustamo īpašumu lēmums ēku atzīt par ekspluatācijai nedrošu un Covid–19 krīze, savukārt tās turpināšanos aizkavēja Krievijas iebrukums Ukrainā. Plānots, ka pop–up galerija izstādēm un «MAD tales» platforma diskusijām turpināsies arī nākamajā gadā. Telpas kuratori un iniciatori «NRJA» aicina arhitektus, dizainerus un māksliniekus, kuri instalācijas vai izstādes formātā ir gatavi pētīt, domāt un runāt par aktualitātēm cilvēka veidotajā vidē, sazināties, rakstot epastu par savu ideju uz elina@nrja.lv.

 

MAD telpa ir daļa no projekta «Mmāja», kura laikā Elizabetes ielas 2 ēku pagaidu lietošanā, atzīmējot savu 30 gadu jubileju, ir pārņēmis žurnāls «Rīgas laiks». Ikdienas apmeklējumiem Elizabetes ielas ēka būs pieejama no septembra; aktuālajai informācijai par izstāžu atklāšanām un atvērtajām dienām iespējas sekot MAD telpas Facebook vai Instagram profilos. MAD telpas draugi aicināti šovakar plkst. 18.00 pulcēties pie Elizabetes ielas 2 galvenās ieejas iekļūšana ēkā pagaidām ir ierobežota. Apmeklētāji, kuri ierodas vēlāk un atduras pret slēgtām durvīm, aicināti pieteikties, zvanot uz +37129908662.