Attēls — «Blockhouse Community»

Turpinot Ievas Jakušas veidoto pētījumu—interneta arhīvu «I Grew Up in the Blockhouse», domubiedru grupa «Blockhouse Community» augustā īsteno notikumu programmu Rīgas mikrorajonos. Projekta mērķis ir veicināt dažādu Rīgā dzīvojošo nacionalitāšu, sociālo grupu un vecumpaaudžu savstarpējo komunikāciju, veicināt kultūras pasākumu pieejamību, kā arī rosināt pilsonisko līdzdalību. Daļa no notikumu programmas ir tematiskas ekskursijas mikrorajonos — pirmā no tām 5. augustā notiks Purvciemā.

Ziņas Fold 4. augusts, 2023

Centrālā statistikas pārvaldes pētījumi liecina, ka aptuveni divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju dzīvo tipveida blokmājās, kas ir augstākais dzīvokļos mītošo cilvēku rādītājs Eiropā. Blokmāju arhitektūra kalpo par būtisku pilsētas un tās iedzīvotāju attīstības vēstures liecību — šī dzīvojamo ēku tipoloģija iemieso sociālu fenomenu, kas gadu desmitiem ļāvis līdzās pastāvēt dažādām sabiedrības grupām, vecumposmiem un tautībām. Rīgas mikrorajonos mitinās lielākā daļa pilsētas iedzīvotāju, taču šajās apkaimēs joprojām vērojams visai niecīgs kultūras notikumu klāsts, nesakārtota apkārtējā vide, zema iesaiste kopienu aktivitātēs un citas problēmas, kas attur cilvēkus no brīvā laika pavadīšanas sava rajona ārtelpās.

 

«Apzinoties, ka atbildība par sabiedriskās domas veidošanu negulstas tikai uz politiķu, žurnālistu un pētnieku pleciem — arī kultūras nozares profesionāļi var spēlēt nozīmīgu lomu demokrātijas stiprināšanā —, uzskatām, ka kultūras aktivitātes Rīgas mikrorajonos var kalpot kā efektīvs solidaritātes veicināšanas instruments,» norāda pasākumu sērijas rīkotāji. «Ņemot vērā politisko situāciju pasaulē un arvien lielāku viedokļu polarizāciju sabiedrībā, pieaug nepieciešamība pārvarēt sociālās plaisas un veicināt lielāku izpratni un saziņu starp dažādām sabiedrības grupām. Pievēršot uzmanību Rīgas apkaimēm un to iedzīvotāju pieredzei, projekta mērķis ir risināt apkaimju marginalizāciju un veicināt sabiedrības iekļaušanu. Kvalitatīvs kultūras aktivitāšu piedāvājums ļautu līdzās dzīvojošiem cilvēkiem satikties, socializēties, iesaistīties, lai viņi varētu justies kā daļa no savas apkārtnes un varētu ietekmēt tās attīstību.» Rīgas vasaras programma mikrorajonos 2023 piedāvā risināt iedzīvotāju iesaisti dažādos līmeņos — sākot no relatīvi pasīvas individuālas iesaistes kā aptaujas līdz aktīvai kopradei, veidojot vides objektu.

Ekskursijas mikrorajonos

Ekskursijas mikrorajonos radītas ar nolūku izcelt mazāk zināmus pilsētvides aspektus un apkaimju neparastākās šķautnes, kā arī iepazīt tās interesantu, zinošu gidu — vietējo iedzīvotāju — vadībā. Maršruti veidoti, sekojot rajona specifikai un kādam konkrētam tematam, piemēram, bioloģiskās pļavas, mazdārziņi, tirgi, utt. Maršruti vēlāk tiks publicēti projekta mājaslapā, lai iedzīvotāji tos varētu iepazīt individuāli.

  • 5. augustā plkst. 12.00—16.00 ekskursija Purvciemā ar režisoru Staņislavu Tokalovu;
  • 12. augustā plkst. 12.00—16.00 ekskursija Sarkandaugavā ar skaņas mākslinieku Reinis Semēvicu;
  • 19. augustā plkst. 12.00—16.00 ekskursija Juglā ar mākslinieku un horeogrāfu Edu Shautenu (Edd Schouten);
  • 28. augustā plkst. 16.00—20.00 ekskursija Daugavgrīva–Vecmilgrāvī ar māksliniecēm Gundegu Eveloni un Ingrīdu Pičukāni;
  • 31. augustā plkst. 16.00—20.00 ekskursija Ķengaragā ar mākslinieci Lindu Boļšakovu.

Aptaujas pilsētvidē

Rajonos, kur notiek ekskursijas, izvietoti interaktīvi plakāti–aptaujas, kas ļauj apkaimes iedzīvotājiem piedalīties projektā neformālā un spontānā veidā, kā arī iesaistīt tos iedzīvotājus, kuri nevar vai nevēlas doties ekskursijā. Aptaujas tiks izvietotas dažādās apkaimju lokācijās, piemēram, kultūras centros, pie ziņojumu dēļiem, veikalos, kā arī uz vides objektiem, piemēram, soliņiem vai autobusa pieturām. Aptaujas jautājumi ir formulēti vieglā sarunvalodā un tie pieskaras tādām svarīgām sociālās iesaistes tēmām kā savstarpējā komunikācija, rūpes par vidi un atbildības uzņemšanās, rosinot gan iekšējo, gan savstarpējo diskusiju, veicinot piederības sajūtu savā rajonā, kā arī attīstot kopienas identitāti.

Vides objekta izveide

Lai sniegtu mikrorajona iedzīvotājiem iespēju aktīvi iesaistīties apkaimes kultūras dzīvē un līdzdarboties vides labiekārtošanas procesos, Purvciemā tiks veidots jauns vides objekts — urbānais spēļu dārzs. No metāla stieņiem radītais objekts, kas nedaudz atsaucas uz padomju laika spēļu laukumiem, ļaus apmeklētājiem pašiem izdomāt veidus, kā lietot un komunicēt ar šo konstrukciju, un abstraktās formas padarīs to interesantu ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, kļūstot par jaunu tikšanās vietu visu paaudžu rajona iedzīvotājiem. Urbānā spēļu dārza lokācija un tā veidošanas laiks tiks precizēti drīzumā.

Rīgas mikrorajonu vasaras programmas notikumiem un aktualitātēm var sekot līdzi «Blockhouse Community» Instagram kontā un Facebook lapā. Savukārt iepazīties ar mikrorajonu iedzīvotāju pieredzēm iespējams «I Grew Up in the Blockhouse» mājaslapā.

 

Programmu īsteno «Blockhouse Community» — grafikas dizainere Ieva Jakuša, kuratore Tīna Pētersone, arhitekti Artūrs Tols un Kristiāna Erta (studija «Sija»), kā arī māksliniece Elīza Māra. Notikumi ir daļa no Rīgas vasaras kultūras programmas, un tie tapuši ar Rīgas domes finansiālu atbalstu.