Foto — Aleksejs Muraško

Septembra sākumā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) gaidāmi vairāki pasākumi — 1. septembrī jaunais mācību gads tiks ieskandināts ar sietspiedes darbnīcu, savukārt 5.–7. septembrī muzejā notiks vairāki programmas «Vārds dizainam» pasākumi, kas sasaucas ar septembra pirmajā pusē notiekošajām «Dzejas dienām». Apmeklētāji varēs piedalīties dzejas darbnīcās ar ilustratori un dzejnieci Loti Vilmu Vītiņu un dzejnieku Ivaru Šteinbergu, kā arī sarunā ar grāmatu dizaineru Alekseju Muraško.

Ziņas Fold 29. augusts, 2023

Auduma apdrukas darbnīca «Uz skolu ar dizainu!»

1. septembrī DMDM aicina ikvienu interesentu ar latviešu dizainu un mākslu ieskandināt jauno mācību gadu, iepazīstot un izmēģinot vienu no tekstilmākslas apdrukas tehnikām — sietspiedi. Atvērtajai auduma apdrukas darbnīcai var pievienoties jebkurā laikā no plkst. 12.00 līdz 16.00. Šeit būs iespējams personalizēt līdzi paņemto kreklu, maisiņu vai citu aksesuāru ar kādu no apdrukas sietiem, kas veidoti gan pēc Latvijas vecmeistaru Anša Cīruļa, Jūlija Straumes un Jūlija Madernieka, gan jauno mākslinieku un dizaineru Jāņa Straupes, Germana Ermiča u.c. darbu motīviem.  Plašāk par darbnīcu — šeit.

Dizaina darbnīca jauniešiem «Dzejolis šķīvī»

5. septembrī plkst. 17.30 DMDM notiks programmas «Vārds dizainam» dzejas dizaina darbnīca jauniešiem, kuru vadīs dzejniece un ilustratore Lote Vilma Vītiņa. Lai sagatavotos radošajam uzdevumam, darbnīcas ievadā dalībnieki kopā ar muzejpedagogu apskatīs ekspozīciju «Klasiskās vērtības», uzzinot svarīgāko par latviešu trauku dizaina un porcelāna apgleznošanas vēstures pieturpunktiem. Ieguvuši iedvesmu no tādiem ekspozīcijā pārstāvētajiem māksliniekiem kā Aleksadra Beļcova, Romans Suta un Sigismunds Vidbergs, norises turpinājumā, mijiedarbojoties ar mākslinieku šķīvjos redzamajiem tēliem, Lotes Vilmas Vītiņas vadībā dalībnieki tos pārradīs, izmantojot rakstniecības paņēmienus, radot paši savu poētisko papīra šķīvi. Plašāka informācija par darbnīcu un pieteikšanās — šeit.

Dizaina saruna «Grāmatu dizains» ar Alekseju Muraško

6. septembrī plkst. 18.00 DMDM aicina grāmatu un grafikas dizaina entuziastus un interesentus uz «Vārds dizainam» sarunu ar Latvijā apbalvotāko, atzītāko un arī pieprasītāko grāmatu dizaineru Alekseju Muraško, kura darbi tiek augstu vērtēti gan nozares profesionāļu, gan lasītāju vidū. Pasākuma laikā Muraško iepazīstinās klausītājus ar savas karjeras interesantākajiem projektiem, no kuriem ievērojama daļa saņēmuši atzinību un atpazīstamību gan Latvijā, gan ārzemēs. Viņa ieguldījums grāmatu dizaina jomā ir atstājis ievērojamu ietekmi uz drukāto mediju estētiku un kvalitāti. Dizainera darbos izpaužas ne tikai tehniska meistarība, bet arī spēja sasaistīt tekstu ar vizuālo noformējumu, veidojot vienotu pieredzi lasītājam. Plašāka informācija par gaidāmo sarunu — šeit.

Dizaina darbnīca «Priekšmetu pasaule dzejā»

7. septembrī plkst. 18.00 notiks «Vārds dizainam» radošā darbnīca ar dzejnieku Ivaru Šteinbergu. Tās laikā dalībnieki gūs ieskatu tajā, kā dizains ienācis literatūrā un kā rakstnieki turpina apdzejot dažādus ikdienas priekšmetus arī mūsdienās. Pēc ievada, kas palīdzēs noskaņoties praktiskajai daļai, dalībniekiem tiks piedāvāti dažādi paņēmieni, ko iespējams izmantot, lai īsā laika posmā uzrakstītu dzejoli. Tos dalībnieki varēs likt lietā, lai uzrakstītu savus dzejoļus par ekspozīcijā «Dizaina process» redzamajiem priekšmetiem. Nodarbības izskaņā visi tiks aicināti dalīties ar uzrakstīto un ļauties sarunām par piedzīvoto. Plašāka informācija par darbnīcu — šeit.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs kopš 2012. gada organizē neformālās izglītības programmu «Vārds dizainam», kuras mērķis ir popularizēt dizainu un iepazīstināt plašu auditoriju ar nozares aktualitātēm un sasniegumiem. Desmit gadu laikā programma pulcējusi teju 200 Latvijas dizaineru un jomas profesionāļu, kuri dalījušies pieredzes stāstos, vadījuši dizaina domnīcas pedagogiem, realizējuši dizaina darbnīcas skolēniem un pieaugušajiem. Iepriekšējo sezonu lekciju ieraksti pieejami «Vārds dizainam» YouTube kanālā.