Attēls — Kristina Rezviha

Rīgas vasaras kultūras programmas ietvaros līdz 20. augustam Rīgas iedzīvotājiem un viesiem ir iespēja iepazīt fotoaparāta uzbūves principus un pieredzēt attēla rašanās brīnumu, ielūkojoties lielformāta «Camera Obscura» fotoaparāta iekšpusē. Laikmetīgās fotogrāfijas, mākslas un izglītības platformas ISSP veidotā vides instalācija «Melnais kubs» Ziedoņdārzā un to pavadošās radošās meistarklases ļauj iepazīt fotogrāfijas medija pamatprincipus gan lieliem, gan maziem interesentiem.

Ziņas Fold 17. augusts, 2023

«Camera Obscura» («tumšā telpa» — no latīņu valodas) ir pats pirmais kameras veids, ko zinātniskiem pētījumiem izmantoja jau 13. gadsimtā, bet tās uzbūves principi ir pazīstami jau kopš seniem laikiem — tie ir datējami ar 4. gadsimtu pirms mūsu ēras. Šovasar Ziedoņdārzā Rīgas iedzīvotāji un viesi varēs iepazīt fotogrāfijas tapšanu no «iekšpuses»: vides objekts «Melnais kubs» ir lielformāta kamera — aptumšota telpa, kurā apmeklētājs var ienākt iekšā. Objektā caur nelielu caurumu ieplūst gaisma un tiek projicēts ārā esošās vides attēls, uzskatāmi demonstrējot, kā strādā jebkura fotokamera.

 

Līdzās vides objektam katru dienu norisinās analogās fotogrāfijas radošās darbnīcas, kas ir atvērtas ikvienam interesentam neatkarīgi no vecuma. «Pinhole» jeb adatacs kameras darbnīcā dalībnieki varēs eksperimentēt ar attēla uzņemšanu, izmantojot kartona fotoaparātu un fotopapīru. Savukārt cianotipijas darbnīcās dalībnieki varēs iepazīt vienu no senākajiem fotogrāfijas kopēšanas veidiem, kur uz iepriekš īpaši apstrādātām papīra lapām tiks veidotas kompozīcijas no dažādiem objektiem un eksponētas saules gaismā, iegūstot oriģinālu mākslas darbu.

 

«Melnais kubs» ir atvērts apmeklētājiem katru dienu no plkst. 12.00 līdz 20.00. Radošās darbnīcas notiek no plkst. 16.00 līdz 19.00 darba dienās un no plkst. 13.00 līdz 19.00 brīvdienās. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Instalācijas apmeklējums un dalība darbnīcā ir bez maksas. Visi darbnīcām nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti.

 

Pasākums tiek īstenots ar Rīgas domes līdzfinansējumu 2023. gada Rīgas vasaras kultūras programmas ietvaros. Sadarbības partneri: «Kraso» un «Baltic Analog Lab». Vides objektu «Melnais kubs» un analogās fotogrāfijas darbnīcas organizē biedrība ISSP, kas jau vairāk nekā 15 gadus darbojas laikmetīgās fotogrāfijas jomā, veidojot aktīvu fotogrāfijas vidi Latvijā, izglītojot jauno Latvijas fotogrāfijas autoru paaudzi un veicinot starptautisku apmaiņu.