Publicitātes attēls

No 2. oktobra līdz 15. novembrim Dailes teātra 2. stāva foajē norisināsies pēckara modernismam veltīta arhitektūras izstāde «Modernisms Latvijā. Maketu sērija», ko rīko arhitektūras birojs «Outofbox». To papildinās arī Arhitektūras nedēļas atvērto durvju dienas pasākums 3. oktobrī, kura laikā ar modernisma tēmai veltītām lekcijām uzstāsies arhitekti un pētnieki.

Ziņas Fold 28. septembris, 2023

Kā norāda izstādes rīkotāji, padomju laika arhitektūru, kuru vairums saista ar neizteiksmīgu, standartizētu zemas kvalitātes būvniecību, nevar vērtēt tikai pēc tā perioda masu ražošanas viduvējībām. Tāpat kā senāku laiku arhitektūras vēsturē, arī aplūkojot pēckara modernismu, mums jāizceļ attiecīgā perioda spilgtākie objekti.

 

Izstāde «Modernisms Latvijā. Maketu sērija» caur desmit modeļu prizmu stāsta par vairākas desmitgades garu vēstures posmu, parādot tā laika revolucionārākos, spilgtākos arhitektūras meklējumus. Maketos atspoguļotas gan pirmās no Skandināvijas nākušās modernisma vēsmas un būvtehnoloģiju uzvaras gājiens, gan apdraudētais un jau zudušais arhitektūras mantojums, kā arī modernisma lēnais noriets un pāreja postmodernismā.

 

Izstādes autori cenšas uzrunāt pēc iespējas plašāku auditoriju, lai vērstu uzmanību apdraudētam un Latvijā vēl īsti nenovērtētam arhitektūras posmam. Tieši tāpēc izstāde izvietota spilgta modernisma pieminekļa — arhitektes Martas Staņas veidotā Dailes teātra — telpās.

Arhitektūras nedēļas atvērto durvju dienas lekciju cikls

3. oktobrī plkst. 13.00

  • Ieva Zībārte — «Marta Staņa. Jaunatklātie darbi»;
  • Karīna Horsta — «Ernests Štālbergs. Modernisma sākotne»;
  • Marta Kotello — «Modernisms ar iekšām. Dubultu stacija»;
  • Artis Zvirgzdiņš — «Visuresošais gaistošais. Pēckara modernisma arhitektūras mantojums Latvijas laukos»;
  • Gustavs Grasis — «Rīgas postmodernie tipveida kioski — dzīvesgājumu, procesu un strāvojumu koncentrāts»;
  • Uldis Lukševics — «Elizabetes 2. Atdzimšana»;
  • Pēteris Bajārs — «Izstāstīt modernismu. Ceļš pie maketiem»;
  • Linda Krūmiņa, Miķelis Putrāms — «Modernisma dāvana mūru pilsētai».

Lai piedalītos pasākumā, nepieciešama reģistrācija, vietu skaits ierobežots. Pēc lekciju cikla, plkst. 16.00, Dailes teātra skvērā notiks ekskursija kopā ar biroja «Made arhitektiem».

 

Izstāde «Modernisms Latvijā. Maketu sērija» apmeklētājiem atvērta katru pirmdienu no plkst. 12.00–18.00 Izstādes un atvērto durvju pasākumi pieejami bez maksas.

 

Pasākumu rīko arhitektūras birojs «Outofbox» ar Latvijas Arhitektu savienības, Dailes teātra un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.