Publicitātes attēls

No 15. līdz 16. septembrim koncertzāle «Cēsis» un Cēsu Pluriversitāte aicina apmeklēt forumu «Art on Screen. Transitions/Māksla uz ekrāna. Pārejas», kurā caur arhitektūru un kino tiks aplūkoti teritoriju revitalizācijas jautājumi un jaunās ekonomikas paradigmas. Foruma laikā notiks arhitekta Toma Kokina lekcija, pilsētplānotāju un mākslinieku diskusijas, ekskursija uz Līgatnes papīrfabriku, kā arī zviedru dokumentālo filmu seansi.

Ziņas Fold 6. septembris, 2023

«Nosauciet vienu lietu, kas stāv uz vietas. Nosauciet vienu vietu, kas vienmēr ir tā pati. Vai tie būtu gadalaiki, politiskās iekārtas vai veseli laikmeti — realitātē nav nekā, kas nemainītos. Arī pilsētu šķietamā pastāvība ir ilūzija. Ikdienā tās var likties garlaicīgi nemainīgas, tomēr viss kļūst citādāks, kad ieraugām kopienas, kas šeit dzimušas, briedušas, novecojušas un aizgājušas. Vai ēka var tikt salīdzināta ar dzīvu cilvēku un vai veselas kopienas var tikt uzskatītas par dabiski mākslīgiem veidojumiem gluži kā pašas pilsētas? Celtnes top par mītnēm, ēkas kļūst par mājām, rūpnīcas «iztērē» savus skursteņus un atgriežas mežā, aiz sevis atstājot paaudžu atmiņas,» stāsta foruma kurators Jānis Ķīnasts.

 

Pasākuma rīkotāji norāda, ka Cēsu pilsētai kļūstot par jauna novada centru, un uz tās pleciem gulst jaunas atbildības, kā arī parādās jaunas iespējas. Viena no tām meklējama Cēsu Neredzīgo biedrības mācību un ražošanas uzņēmuma korpusos, kas aiz sevis atstājuši nospiedumus kopienas vēsturē, bet tagad pārtop par radošo un digitālo kvartālu «Rainis». Arī novadam piegulošā Līgatne tikusi pie sava stāsta turpinājuma — papīrfabrikas atdzimšanas. Divos pastāvēšanas gadsimtos papīrfabrika nav bijusi tikai ražotne — tā radījusi un darījusi Līgatni par to, kas tā ir.

 

Forums «Art on Screen. Transitions/Māksla uz ekrāna. Pārejas» tiks atklāts 15. septembrī plkst. 15.00 ar arhitekta Toma Kokina lekciju bijušajā Cēsu Neredzīgo biedrības ražošanas blokā jeb topošajā radošajā un digitālajā kvartālā «Rainis» Raiņa ielā 27. Turpinājumā, plkst. 18.30, kinoteātrī «Kino Cēsis» Raunas ielā 12 būs skatāma režisora Aleksandera Rīnusa (Alexander Rynéus) filma «Spīguļu rūpnīca» (The Glitter Factory, 2022) ar mākslinieces Katrīnas Neiburgas ievadlekciju un sarunām pirms seansa plkst. 17.30.

 

16. septembrī iecerēta ekskursija Līgatnes papīrfabrikā. Apmeklētājiem būs iespēja no Cēsīm uz Līgatni doties ar autobusu, pulcēšanās — plkst. 13.30 pie koncertzāles «Cēsis» Raunas ielā 12. Pēc ekskursijas plānota atgriešanās Cēsīs, lai plkst. 18.30 skatītos Terēzas Traores Dālbergas (Theresa Traore Dahlberg) filmu «Mikrocements» (Microcement, 2021). Pirms seansa, plkst. 17.30, notiks režisora Jāņa Ābeles ievadlekcija un sarunas.

 

Pateicoties Zviedru institūta («Svenska institutet») un Cēsu novada pašvaldības atbalstam, dalība visos foruma pasākumos ir bez maksas. Urbānās kultūras un kino mākslas forumu «Art on screen. Transitions/Māksla uz ekrāna. Pārejas» rīko koncertzāle «Cēsis» un Cēsu Pluriversitāte ar Zviedru institūta, Zviedrijas vēstniecības Latvijā un Cēsu novada domes atbalstu. Foruma partneri — koprades māja «Skola6», Cēsu radošais un digitālais kvartāls «Rainis» un Līgatnes papīrfabrika.