Vācu rūpnīcas «NSTG» flīzes īres nama vestibilā Alberta ielā 2 (arh. M. Eizenšteins, 1906). Foto — Margarita Fedina

No septembra līdz decembrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) aicina izzināt aizraujošus mākslas vēstures faktus un interpretācijas lekciju ciklā «Klasiskās vērtības». 28. septembrī mākslas zinātniece Agnese Tambaka stāstīs par flīžu estētiku, 12. oktobrī mākslas vēsturniece Dārta Grudule pievērsīsies vēsturisko rūpnīcu vizuālo identitāšu piemēriem, 16. novembrī mākslas vēsturniece Ineta Drone analizēs arhitektūras fotogrāfiju, savukārt 14. decembrī mākslas vēsturniece Anita Vanaga ielūkosies operas izrādes «Uguns un nakts» scenogrāfijā.

Ziņas Fold 26. septembris, 2023

20. gadsimta sākuma sienas flīzes Rīgā

28. septembrī plkst. 17.30

Mākslas zinātniece Agnese Tambaka aicina izzināt 20. gadsimta Rīgas sienas flīžu noslēpumus vēsturisko namu kāpņu telpās. Lekcija balstīsies materiālā par vairāk nekā 250 vestibiliem un kāpņu telpām Rīgā, kas aiz slēgtām durvīm slēpj 20. gadsimta sākumam raksturīgu košu un krāsainu sienas apdares veidu — glazētas keramikas flīzes. Vairāk par lekciju — DMDM mājaslapā.

Vēsturisko rūpnīcu vizuālās identitātes

12. oktobrī plkst. 17.30

Mākslas vēsturniece Dārta Grudule iepazīstinās ar pētījumu par vēsturisko rūpnīcu «Dzintars», «Straume» un «Staburadze» vizuālajām identitātēm. Caur trīs rūpnīcu piemēriem veidosies stāsts par ceļu no poētiska ilustratīvisma 20. gadsimta 50. gados līdz datortehnoloģiju ienākšanas sekmētiem eksperimentiem pagājušā gadsimta izskaņā. Vizuālo identitāšu autori nereti paliek aiz kadra, un Grudules pētījums, kas pirmoreiz publikai prezentēts 2021. gadā kā maģistra darbs Latvijas Mākslas akadēmijā, palīdzējis izgaismot plašākai sabiedrībai mazāk zināmus dizainerus.

Arhitektūras fotogrāfiju monohromā estētika 20. gadsimta 60. līdz 90. gadu fotogrāfu darbos

16. novembrī plkst. 17.30

Lekcijā mākslas vēsturniece Ineta Drone stāstīs par fotogrāfijas vēsturi arhitektūras kontekstā. «Latvijā nav izteikta arhitektūras fotogrāfijas virziena, drīzāk atsevišķi fotogrāfi savā radošajā daiļradē ir pievērsušies šim žanram pilnvērtīgi vai daļēji, piemēram, Laimonis Stīpnieks, Vladimirs Gailis, Gvido Kajons, Māra Brašmane, Egons Spuris un citi,» norāda lektore. Ar vizuālā materiāla piemēriem lekcijas laikā tiks iztirzāta melnbaltās fotogrāfijas specifika, akcentējot arhitektūras būtiskākos un interesantākos aspektus.

Iestudējuma «Uguns un Nakts» scenogrāfija

14. decembrī plkst. 17.30

Mākslas vēsturniece Anita Vanaga stāstīs par iestudējuma «Uguns un Nakts» scenogrāfiju (Jaunais Rīgas teātris (1911), scenogrāfija — Jānis Kuga; Latvijas Nacionālā opera (1921), scenogrāfija — Oto Skulme). «Viss par daudz neparasts, par daudz ko brīnīties,» liecināja literatūrzinātnieks Antons Birkerts Rainim uz Kastaņolu sūtītā vēstulē, kad dzejnieka drāma «Uguns un Nakts» piedzīvoja pirmizrādi Jaunajā Rīgas teātrī. Operas libretu konkursam rakstītā luga tika inscenēta kā opera ar mūziku, dziedājumiem, dejām un speciāli gatavotām dekorācijām. Tās slavēja kritiķis Arturs Bērziņš: «Tādas dekorācijas, kādas šai lugai pagatavojis Jānis Kuga, vēl nav uz Rīgas skatuvēm redzētas. Īpatnēji siltas latviskās krāsas, stila varenība, poēzijas pārpilnība, smalkjūtība un oriģinalitāte — tas atstāj lielisku iespaidu. (…) Viņas bij tās, kas izrādi pacēla uz mākslas augstumu.»

 

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja piedāvātais lekciju cikls «Klasiskās vērtības» aizsākts 2012. gadā ar mērķi aktualizēt un popularizēt jautājumus par latviešu lietišķās mākslas un dizaina vērtībām no 21. gadsimta skatpunkta. Iepriekšējās sezonas lekciju ieraksti pieejami Mākslas muzeju YouTube kanālā.